Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:29 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După perchezițiile de la Constanța și din alte județe Mai multe persoane au fost reținute în dosarul contrabandiștilor cu motorină

ro

20 Oct, 2012 13:01 2211 Marime text

diicot.jpgPotrivit Adevărul, procurorii DIICOT Iaşi au reţinut pentru 24 de ore cinci persoane în urma percheziţiilor la contrabandiştii cu motorină. Aceştia sunt învinuiţi pentru comiterea infracţiunilor de iniţiere sau constituire a unui grup infracţionale organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, contrabandă, evaziune fiscală, folosirea la autoritatea
vamală de documente care se referă la alte mărfuri decât cele declarate la vamă, spălarea banilor şi transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic.

Alţi nou învinuiţi au interdicţie de a părăsi ţara pentru următoarele 30 de zile.

În urma percheziţiilor efectuare au fost ridicate în vederea confiscării două autoturisme, 10 laptopuri, 34 HDD-uri, 27 de telefoane mobile, 6.000 de euro, 67.276 de lei, obiecte din aur, trei PC-uri, o puşcă de vânătoare, 171 de cartuşe, trei ceasuri şi mai multe ştampile şi documente.

Potrivit DIICOT au fost introduse în ţară aproximativ 3.500 de tone de motorină, prejudiciul fiind estimat la 1,5 milioane de euro.

Amintim că în data de 18 octombrie, Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism -
Serviciul Teritorial Iaşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Iaşi si BCCO Bacău, anunțau că au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 35 de persoane, ce acţiona pe raza judeţelor Iaşi si Bacău ,
specializat în săvârșirea infracţiunilor de contrabandă cu produse petroliere, evaziune fiscală şi spălare de bani.

În acest sens, în cauză au fost efectuate 56 de percheziţii domiciliare, la locuinţele învinuiţilor precum si la sediile unor societăți comerciale de pe raza municipiului Bucureşti și a judeţelor Iaşi, Bacău, Prahova, Bistrița Năsăud și Constanța.

Membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale, utilizând un număr de 32 de societăţi comerciale pentru efectuarea de operaţiuni ilegale cu produse petroliere.

Astfel, ca mod de operare, învinuiţii au derulat operaţiuni de import din Bielorusia în România de produse petroliere accizabile - motorina, declarate vamal de către importator ca fiind combustibil pentru încălzit, în scopul sustragerii de la plata accizelor şi taxelor vamale datorate statului.

În fapt, liderii grupării, prin intermediul a 7 societăţi comerciale din municipiile Bacău, Iaşi si Bucureşti, au procedat la comercializarea fără documente legale a importante cantități de motorină, aceste societăți înregistrând achiziţii şi respectiv livrări fictive de combustibil lichid uşor - C.L.U. și motorină, de la şi către firme tip „fantomă".

În această modalitate a fost introdusă în țară cantitatea de aproximativ 3.500 tone motorină, prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională ca urmare a neplăţii taxelor aferente fiind estimat la suma de 1.500.000 de Euro.

La sediul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iaşi au fost conduse 35 de persoane în vederea audierii, urmând ca după
finalizarea audierilor să fie dispuse măsurile legale.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI şi DOS.


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii