Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:05 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După doi ani fără semnal, NASA a reluat contactul cu o navă spațială

ro

23 Aug, 2016 22:24 1710 Marime text
La doi ani de când a pierdut orice contact cu nava spațială STEREO-B, NASA a anunțat că a restabilit contactul duminica. Agenția Spațială a reușit să prindă un semnal al vehicului folosind Deep Space Network (DSN), o rețea internațională de antene de dimensiuni mari folosite pentru comunicarea cu navele spațiale, scrie yoda.

STEREO-B este una dintre cele 2 nave spațiale ce alcătuiesc Solar Terrestrial Relations Observatory (STEREO). Obiectivul lor era de a studia Soarele și de a înțelege mai bine comportamentul acestuia.

Pentru studiul Soarelui, NASA a lansat STEREO-A si STEREO-B in 2006. Cele 2 nave spațiale au fost inserate în orbitele heliocentrice - STEREO-A a fost poziționat între Soare și Terra, în timp ce STEREO-B a fost plasat în „spatele" Soarelui.

STEREO-B a fost offline timp de 2 ani dupa ce NASA a resetat intentionat nava in 2014. Înainte de resetare, atât STEREO-A, cât și STEREO-B ajunseseră în partea îndepărtătă a Soarelui ceea ce facea comunicarea mai dificilă, navele trebuind să-și plasezele mai aproape de Soare ceea ce creștea pericolul supra-încălzirii. Așa că NASA a decis ca antenele să fie depărtate de Soare și nava să intre în safe mode timp de un an. STEREO-B nu a trimis înapoi semnale spre Terra după expirarea anului, spre deosebire de STEREO-A. Asta până duminică la ora 6.27 PM.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii