Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:25 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarul Carpatica Asig Angela Toncescu și Dan Hosu rămân în libertate sub control judiciar

ro

06 Oct, 2016 23:46 2203 Marime text
Angela Toncescu, președinte al Consiliului de Administrație al SC Carpatica Asig SA Sibiu, va fi cercetată în continuare în stare de libertate sub control judiciar, a decis definitiv, astăzi, Înalta Curte de Casație și Justiție.
 
Un complet de la instanța supremă a respins contestația DNA și a menținut decizia luată pe 27 septembrie de un alt judecător de la ÎCCJ.
 
Aceeași hotărâre a fost luată și în cazul altor doi inculpați — Ion Sorin Tatu, administrator al unei firme, și Dan Hosu, soțul Giorgianei Hosu, cea care a ocupat funcția de procuror șef adjunct al DIICOT.
 
Angela Toncescu este acuzată de trei infracțiuni de cumpărare de influență, Dan Hosu — trafic de influență, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității și dare de mită, Ion Sorin Tatu — trafic de influență.
 
În același dosar este urmărit penal sub control judiciar Cătălin Marian Cataramă, comisar-șef de poliție, șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul IGPR-DCCO.
 
"Începând cu 30 martie 2015, inculpata Toncescu Angela, la acea dată administrator — membru în Consiliul de Administrație al SC Carpatica Asig SA, a acționat în mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terțe persoane aflate în cercul său relațional, în vederea influențării deciziilor de la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în favoarea intereselor sale personale și ale societății de asigurări. Demersurile acesteia au fost realizate atât pentru obținerea avizului necesar numirii sale în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al SC Carpatica Asig SA, cât și pentru ca ASF să nu adopte unele decizii nefavorabile societății de asigurări SC Carpatica Asig SA", declară DNA.
 
Astfel, Angela Toncescu a fost susținută în demersurile sale de Ion-Sorin Tatu, Dan Hosu și de o altă persoană, administratori de drept sau în fapt ai unor societăți comerciale cu activitate în domeniul asigurărilor.
 
În schimbul influenței asupra unor persoane din conducerea ASF, cei trei au acționat în vederea favorizării/susținerii intereselor Angelei Toncescu și au primit foloase necuvenite constând în indemnizații lunare de la SC Carpatica Asig SA.
 
"Concret, acțiunile inculpaților Tatu Ion-Sorin și Hosu Dan au vizat influențarea voturilor exprimate la data de 4 august 2015 în cadrul Consiliului ASF, astfel încât: să fie demarată procedura de avizare a inculpatei Toncescu Angela în funcția de președinte al CA al SC Carpatica Asig SA, să nu fie sancționată aceeași inculpată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară, să fie menținută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan a SC Carpatica Asig SA, în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situație financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcționare și constatarea stării de insolvență (urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro)", mai spun procurorii.
 
Primirea banilor era mascată prin încheierea cu societățile administrate de inculpați sau interpuși ai acestora a unor contracte păguboase pentru societatea de asigurări, valoarea acestora ajungând în unele cazuri până la 480.000 euro fără TVA.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii