Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:10 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosarele de Securitate privind 23 August 1944, publicate de CNSAS

ro

03 Jun, 2015 19:19 2331 Marime text
 
Dosarele de Securitate privind "Problema 23 August 1944", ce cuprind 17 volume a peste 6.000 de file, au fost publicate integral pe site-ul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). În urma digitalizării integrale a dosarului P 10933 din fondul Penal al CNSAS (17 volume, peste 6.000 de file), pe site-ul instituţiei sunt disponibile documente foarte importante privind schimbarea regimului politic şi a poziţionării internaţionale a României în august 1944, spun reprezentanții instituţiei.
            Dosarul respectiv evocă toate personajele importante implicate în actul de la 23 august şi adaugă elemente relevante pentru cunoaşterea unui moment fundamental al istoriei contemporane a României. Documentele publicate de CNSAS sunt destinate cercetătorilor, profesorilor, studenţilor, dar şi publicului larg interesat de istoria complicată a României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar şi de comunismul românesc la începuturile sale.
În acest dosar au fost adunate actele clasate la "arhiva specială" - Problema "23 august", în anul 1964, din ordinul adjunctului ministrului Afacerilor Interne Vasile Negrea. De asemenea, sunt incluse detalii interesante despre schimbările de la vârful Serviciului Special de Informaţii începând din toamna anului 1944. În aceste volume se găsesc o serie de "portrete", în fapt nişte fişe biografice sumare ale regilor Carol al II-lea şi Mihai, ale reginei mamă Elena, precum şi ale celor aflaţi în preajma familiei regale a României: Mircea Ioaniţiu - secretar particular al regelui Mihai, căpitanul de jandarmi Jacques Vergotti - ofiţer de ordonanţă al regelui, doamnele de onoare ale reginei Elena - Nelly Catargi şi Elisabeta Ghica, ale adjutanţilor regelui din anii 1940-1944 ş.a.
Ultimul volum, nr. 17, conţine mai multe note informative furnizate de câţiva agenţi ai Securităţii, între anii 1963 - 1967, în care sunt prezentate discuţiile purtate cu Ioan Mocsony-Stârcea în perioada de după eliberarea sa din penitenciar, cu detalii despre stabilirea la Câmpulung Muscel, căutarea unui loc de muncă, refuzul primit din cauza trecutului său etc. La acestea se adaugă câteva scrisori şi telegrame primite din străinătate de cel urmărit, precum şi cele pe care acesta le expediază soţiei sale aflate în Elveţia.

AICI PUTEȚI CITI DOSARELE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii