Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:27 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziţii DNA la sediul Interagro. Surse Dorin Cocoș l-ar fi denunțat pe miliardarul Ioan Niculae

ro

23 Jul, 2015 13:48 2008 Marime text
Ancheta DNA în cazul omului de afaceri Ioan Niculae vizează cercetarea unor aspecte infracționale semnalate de ANAF referitoare la tranzacțiile comerciale dintre SC Interagro SA și SC Libarom Agri SRL privind materiale de promovare prin presa scrisă, machete publicitare, materiale promo, imprimare, au declarat surse judiciare.

Potrivit unor surse judiciare, în paralel cu urmărirea penală în această cauză,  de evaziune fisacală şi spălare de bani ,  au rezultat şi alte aspecte infracţionale similare care au fost conexate la acest dosar în care se fac percheziţii la Ion Niculae

Aastfel, în  urma unui denunţ formulat de Dorin Cocoş (foto)  a arătat că în perioada 2008 – 2009  Ion Niculae,  pentru a obţine subvenţii necesare derulării activităţii firmei sale, i-a cerut lui Dorin Cocoş sprijin ca aceasta să realizeze influenţe asupra unor funcţionari publici şi demnitari, ce activau în diferite instituţii publice, în vederea elaborării unei Hotărâri de Guvern prin care să fie acordate subvenţii pentru îngrăşăminte din producţia internă, ceea ce ar fi condus la subvenţionarea indirectă a combinatelor controlate de Niculae, care produceau la acel moment circa 90% din producţia de îngrăşăminte.

Dorin Cocoş urma să fie recompensat financiar  pentru aceste demersuri cu suma de 1.000.000 de euro.

 Dosarul Ioan Niculae - Interagro

Ancheta DNA în cazul omului de afaceri Ioan Niculae vizează cercetarea unor aspecte infracționale semnalate de ANAF referitoare la tranzacțiile comerciale dintre SC Interagro SA și SC Libarom Agri SRL privind materiale de promovare prin presa scrisă, machete publicitare, materiale promo, imprimare, au declarat  surse judiciare.  Firma Libarom Agri este controlată de afaceristul libanez Said Baaklini.

Prejudiciul estimat în acest dosar este de 2 milioane de euro. Pocurorii efectuează percheziţii şi la locuinţa lui Ioan Niculae. Potrivit surselor citate, în acest caz ar fi vorba de un prejudiciu de peste 2 milioane euro.  Sursele judiciare au arătat că au loc percheziţii la domiciliul lui Ioan Niculae, din Zimnicea, la reşedinţa acestuia denumită generic ''Domeniul Făţana'' (casă de vânătoare) din apropiere de Zimnicea, la reşedinţa din Buşteni, la fostul domiciliu al omului de afaceri, care aparţine în prezent Adinei Elena Niculae, din sectorul 1 Bucureşti, precum şi la sediul şi punctul de lucru declarate de SC Intervitt SRL - Zimnicea, sediul SC Interagro SA din Capitală, la punctul de lucru şi la sediul aceleiaşi firme din Zimnicea.

Cum s-a constituit dosarul

Potrivit surselor citate, cauza s-a constituit urmare a sesizării formulate de ANAF — Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, prin care semnala aspecte constatate în urma inspecției la firma Interagro vizând tranzacțiile comerciale derulate pe circuitul SC Interagro — Libarom Agri SRL și SC Interagro SA — SC Insomar Cercetări și Marketing Politic SRL, cercetări referitoare la infracțiunile de evaziune fiscală și spălare de bani.

Relaționarea dintre Interagro și Insomar a făcut deja obiectul unui dosar în care s-a pronunțat o hotărâre de condamnare.

Sursele au precizat că, referitor la societățile Interagro — Libarom Agri, în Raportul de Inspecție Fiscală nr. 64.144/17.12.2012, se arată că în perioada 2008 — 2009 între cele două firme s-au desfășurat mai multe tranzacții comerciale în baza contractului ce avea ca obiect ''realizarea, prelucrarea și implementarea de către prestator a unor materiale de promovare (prin presa scrisa, machete publicitare, materiale promo, imprimare) și plasarea acestora pe suporturi media''.

Aceleași surse au menționat că se prevedea că Interagro va achita cu titlul de onorariu 10 milioane euro.

În baza acestui contract, Libarom a emis către Interagro facturi în valoare totală de 43.131.000 RON, iar în perioada august 2008 — mai 2009 au fost întocmite mai multe procese verbale între cele două firme, prin care se atesta scriptic îndeplinirea obligațiilor asumate prin contract, au mai explicat sursele.

Conform surselor, Interagro nu justifică prin documente că serviciile au fost executate, lipsind dovezile privind executarea contractului, și ar fi înregistrat în evidența contabilă, prin nerespectarea reglementărilor, cheltuieli deductibile în suma totala de 36.245.000 RON emise de Libarom Agri SRL.

 Cât ar fi prejudiciul

Astfel, susțin sursele judiciare, suma de 36.245.000 RON reprezintă cheltuieli nedeductibile (în condiţiile în care prestaţiile nu au fost reale), ceea ce a afectat modalitatea în care s-a realizat stabilirea profitului impozabil suplimentar şi a impozitului pe profit aferent anului 2008, cu consecinţa directă a prejudicierii bugetului de stat.

Sursa text: evz.ro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii