Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:13 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doliu în lumea preoţiei. Un preot, din Episcopia Tulcii, şi preoteasa, erau înmormântaţi. Alt preot român a murit în accident

ro

19 Feb, 2019 07:23 3969 Marime text
Ieri după amiază, Episcopia Severinului şi Strehaiei,a postat pe pagina sa oficială de internet cumplita veste: Părintele Armanca Dumitru a trecut la cele veşnice!

Astfel, în anunţul oficial, se mai arăta că

„în seara zilei de 17 februarie 2019, în jurul orei 17.30, în urma unui tragic accident de circulaţie petrecut în Croaţia, părintele Armanca Dumitru a trecut la Domnul la numai 49 de ani.


Cu adâncă tristețe, preoții din Episcopia Severinului şi Strahaiei sunt alături de familia părintelui Armanca Dumitru, în aceste momente de grea încercare cauzate de trecerea preacucerniciei sale la cele veşnice, după o viață închinată lui Dumnezeu și Bisericii Sale.

S-a născut la 20 ianuarie 1970 în satul Brezniţa de Ocol din judeţul Mehedinţi.

Ascultând de chemarea lui Dumnezeu, la vârsta adolescenţei a urmat calea teologiei studiind la seminarul Teologic „Sfântul Grigore Teologul” din Craiova, iar studiile de licenţă urmându-le la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa.

S-a căsătorit în 23 octombire 1994 cu Drăghici Lucreţia Elena cu care a avut doi copii.

Este hirotonit diacon în 16 aprilie 1995 de vrednicul de pomenire Mitropolit Nestor Vornicescu, iar la 23 aprilie 1995 este hirotonit preot la Biserica Maica Domnului-Dudu din Craiova de Preasfinţitul Damaschin Severineanul.

Este numit preot în aprilie 1995 la parohia Izvorul Aneştilor, iar în octombire 1998 preot la Parohia Jidoştiţa unde a sluijit până la tragicul eveniment.

Pe lângă bogata activitate pastorală, socială şi misionară, trebuie menţionată şi cea administrativă, părintele îngrijindu-se de ridicarea bisericii din localitatea Şuşiţa.

Dumnezeu să îl odihnească şi cu drepţii să-l numere!”

Cumplita veste venea, culmea, chiar în ziua în care Ionel Filimon, unul dintre cei mai cunoscuţi preoţi din Episcopia Tulcii, a fost înmormântat, în judeţul Galaţi, alături de soţia sa, Elena Angela, ambii victimele unui accident rutier.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului şi PS Visarion, împreună cu un sobor de preoţi, la biserica Sfinții Împărați din Galați.
 
Soţii Ionel şi Elena Angela au murit, în dimineaţa zilei de 13 februarie, într-un groaznic accident petrecut în dreptul localităţii Slobozia Noua, judeţul Ialomiţa şi au fost înmormântaţi în localitatea Şendreni, lângă Galaţi.
 
Ei se întorceau de la aeroportul Otopeni, unde aterizaseră dintr-o cursă aeriană venind de la Ierusalim, unde vizitaseră locurile Sfinte.

 
Preasfinţitul Visarion a oferit un ajutor financiar familiei, iar preoţii din Protoieria Babadag s-au mobilizat exemplar şi au oferit şi ei un ajutor financiarcpentru preotul care a slujit ani de zile la Parohia Peceneaga, judeţul Tulcea.
 
 “O întâmplare tristă, care a căzut asupra noastră ca un glas de traznet. Pr. Ionel şi presbitera Elena Angela au trecut pe neaşteptate dincolo. Parcă nu ne venea să credem, mai ales că ne-am întâlnit cu părintele şi era bucuros, şi cu alţi membri ai familiei se va duce să se închine la locurile sfinte. Nu ne gândeam că la întoarcerea lor să se întâmple acest groaznic accident, să treacă din viaţa aceasta la viaţa sfinţilor. E un moment greu ptr familie şi rămân doi copii orfani şi e deosebit de greu şi ptr familia cea a mare a parohiei şi pentru familia lor. Să luăm acest semn că o întâmplare, Dumnezeu e ca un grădinar, alege cele mai frumoase flori, le taie şi le aduce în casa lor. În buchetul lui Dumnezeu s-au dus la altarul cel mai de veci. Niciodată în viaţa mea de episcop nu am întâlnit că să moară în acelaşi timp un preot şi preoteasa lui şi m-am rugat lui Dumnezeu să aşeze sufletelor în corurile sfinţilor. Nu sunt graiuri şi cuvinte să exprimăm suferinţa noastră, dar copiii nu au rămas singuri, o au pe mama sfinţilor, pe Maica Domnului , iar, în locul tatălui, îl au pe Tatăl cel Ceresc, Hristos Domnul . Să nu uităm chipurile acestora şi să îi purtăm în sufletele noastre şi să îi pomenim permanent la Sfintele Liturghii. Credincioșilor acestei parohii le spun că întristarea lor să se prefacă în bucurie, iar cei doi să fie primiți în Raiul dumnezeiesc", a cuvântat Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii.
 
„Se îndreptau de la Ierusalimul pământesc, la Ierusalimul Ceresc”, a mai spus Episcopul Tulcii.
 
Preasfinția Sa a s-a rugat pentru sufletele celor doi joi seară în biserica din Peceneaga. La slujba de pomenire, ierarhul a utilizat o metaforă pentru a-i consola pe cei îndoliați:

„Dumnezeu e ca un grădinar, alege cele mai frumoase flori, le taie şi le aduce în casa lor. În buchetul lui Dumnezeu s-au dus la altarul cel mai de veci”.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii