Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:59 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doliu în lumea filmului românesc. O celebră actriță s-a stins din viață

ro

25 Dec, 2018 09:56 1883 Marime text
Eugenia Bosânceanu, una dintre cele mai importante doamne ale cinematografiei românești s-a stins din viață la vârsta de 93 de ani, scrie a1.ro.

Eugenia Bosânceanu s-a născut pe 8 februarie 1925 în localitatea Rădăuți-Prut, județul Botoșani. A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1952.

Specializată cu precădere în roluri secundare actrița a avut în spate o carieră de peste cincizeci de ani, din filmografia ei nelipsind, pe lângă producțiile de cinema, seriale, filme de televiziune, scurtmetraje, piese radiofonice și dublaje de voce.

Eugenia Bosânceanu și-a început carieră artistică înainte de a termina facultatea – în anul doi, ca urmare a unui examen, Alexandru Finți, directorul Teatrului Armatei a angajat-o fără să clipească.

După șapte ani de teatru, în 1957, actrița a debutat în cinema cu un mic rol în “Ciulinii Bărăganului”, ecranizare după romanul omonim al lui Panait Istrati, o co-producție româno-franceză co-regizată de Louis Daquin și Gheorghe Vitanidis, selecționată în competiția Festivalului de Film de la Cannes.

După un rol în primul film de lungmetraj ficțiune al lui Mircea Săucan, “Când primăvara e fierbinte “(1960), Eugenia Bosânceanu a colaborat la o nouă co-producție româno-franceză – și tot o ecranizare după Panait Istrati – “Codin “(1963), în regia elvețianului Henri Colpi, relatează cotidianul.ro

De atunci au urmat roluri în alte zeci de filme precum: “„Răscoala”, „Duminică la ora 6”, „Facerea lumii”, „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte”, „Păcală”, „Singurătatea florilor”, „Pe aici nu se trece”, „Nunta însângerată”, „Pintea”, „Septembrie”, „Să mori rănit din dragoste de viață”, „Balanța”, „Această lehamite”, „Occident”, „Nuntă mută”, „Amintiri din Epoca de Aur 1 și 2”. Ultimul film a fost „Pozița copilului”, în care a avut rolul bunicii lui Angheliu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii