Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:36 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doliu în lumea artei A murit fiul lui Constantin Brâncuşi (video)

ro

25 Nov, 2016 17:42 3195 Marime text
John Constantin Brâncuși Moore, fiul nerecunoscut al lui Constantin Brâncuși, a decedat pe 11 noiembrie, la vârsta de 82 de ani, la Paris, potrivit stiripesurse.ro. John Constantin Brâncuși Moore a fost un foarte bun fotograf la cabaretul Crazy Horse din Paris.

John Constantin Brâncuși Moore, fiul nelegitim al sculptorului Constantin Brâncuşi, este subiectul documentarului "În căutarea tatălui pierdut", realizat de Ionuţ Teianu.

Mama lui John Moore, pianista Vera Moore, a ajuns la maturitatea artistică la sfârșitul anilor '20, perioadă în care l-a cunoscut pe Brâncuși la Londra. Relația lor era celebră în lumea artiștilor. Fructul acestei relaţii, nașterea lui John în 1934, a rămas unul interzis, scrie pressone.ro.

În certificatul său de naștere există trei prenume: John, Constantin și Brâncuși. La numele tatălui este un spațiu gol.



Vera Moore i-a cerut fiului ei să nu vorbească niciodată despre identitatea tatălui său. John Moore l-a văzut o singură dată pe Brâncuși, pentru câteva secunde, de la volanul mașinii cu care își conduse mama la atelierul sculptorului din Impasse Ronsin (Paris). S-au privit puțin, apoi ușa s-a închis în urma tatălui. Pentru John Moore, faptul că Brâncuși l-a respins a rămas o rană deschisă. A trăit cu povara asta aproape întreaga sa viață.

Scenaristul și regizorul român Ionuț Teianu, stabilit în 1991 în Franța, l-a întâlnit pe John Moore în 2012, an în care acesta s-a adresat justiției franceze pentru a obține recunoașterea publică a ascendenței sale paterne.

Filmările pentru documentarul pe care Teianu l-a dedicat poveștii lui John Moore s-au întins pe o perioadă de trei ani. Materialul surprinde și momentele în care Moore, fost fotograf la cabaretul Crazy Horse, ajunge pentru prima oară la mormântul tatălui său din cimitirul Montparnasse, dar și în România, la Hobița.

Sursa foto: România TV
Sursa video: Youtube.com

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii