Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:16 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Trimitere în judecată Mădălin Ionică Dumitru, director în Primăria București

ro

19 Dec, 2014 16:45 1924 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului DUMITRU MĂDĂLIN IONICĂ, director al Direcția generală infrastructură și servicii publice (DGISP) din cadrul Primăriei mun. București, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor concurente de:
- luare de mită, 
- trafic de influenţă(6 infracțiuni), 
- efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia, 
- participaţie improprie la delapidare, în formă continuată, 
- abuz în serviciu, 
- instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată,  
- instigare la infracțiunea de spălare de bani. 
- fals în declaraţii (3 acte materiale), 
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
Inculpatul Dumitru Mădălin Ionică, în calitate de director al DGISP din cadrul Primăriei mun. București – funcționar public cu atribuție de conducere în cadrul autorității publice locale, deși avea obligația de a-și declara averea, în condițiile prevăzute de lege, a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la veniturile realizate în perioada 2008 – 2013.
Astfel acesta, în declarația de avere din data de 04.11.2008, nu a menționat venituri în sumă de 150.000 de euro obținute ca urmare a încheierii antecontractului de vânzare – cumpărare pentru un teren în suprafață de 217 m.p., situat în mun. București.
De asemenea, în declarația de avere din data de 04.11.2010 nu a trecut venituri în sumă de 90.200 lei obținute din cesionarea părților sociale la SC Magistral SRL, al cărei reprezentant era.
În declarația de avere din data de 10.06.2013, nu a declarat veniturile obținute din închirierea unui imobil situat în orașul Voluntari, jud. Ilfov (5.500 euro pentru anul 2012, 11.100 euro pentru ianuarie – iulie 2013). În aceeași declarație de avere, inculpatul a declarat, în fals, venituri în sumă de 500.000 lei și 150.000 euro obținute ca urmare a încheierii a trei antecontracte de vânzare – cumpărare și nu a declarat 8 ceasuri (Longines, Mont Blanc, etc.).
După numirea în funcția de director al DGISP din cadrul primăriei municipiului București, inculpatul Dumitru Mădălin Ionică a continuat să efectueze acte de administrare a societăților SC Precon SRL și SC Magistral SRL, atât în mod direct, cât și prin intermediul altor persoane, fiind în continuare factorul de decizie în cadrul acestora.
Astfel, Dumitru Mădălin Ionică era cel care stabilea strategia de dezvoltare a societăților indicând administratorului/directorului general proiectele ce trebuie dezvoltate, oportunitățile de afaceri, termenii ofertelor și termenii contractelor încheiate de cele două societăți, precum și ordinea de prioritate a plăților.
S-a stabilit, de asemenea, că Dumitru Mădălin Ionică identifica posibilii clienți ai societăților, discuta cu aceștia, le solicita întâlniri cu persoane din conducerea celor două societăți, însoțea clienții la sediul societăților pe care le administra în fapt.
Ca urmare a exercitării acestor activități incompatibile cu funcția exercitată, inculpatul Dumitru Mădălin Ionică a obținut foloase materiale necuvenite care constau în: suma de 48.000 lei ridicată din casieria SC Precon SRL de către administrator, la solicitarea sa și depusă de acesta într-un cont indicat; costurile suportate de SC Precon SRL pentru angajarea unui șofer personal, respectiv retribuția acestuia; costurile suportate de SC Precon SRL pentru asigurarea folosinței mai multor autoturisme (rate de leasing, asigurări, taxe, cheltuieli de întreținere) – autoturismul marca Chrysler Grand Voyager; autoturism marca Audi A5; autoturismul marca Audi Q7, costurile aferente abonamentelor telefonice pentru posturile utilizate de el și fiul său.
S-a stabilit, de asemenea, că au fost obținute foloase și pentru alte persoane, reprezentând salarii aferente perioadei 20.10.2010 – 16.05.2013 (213.900 lei) și costurile aferente asigurării folosinței mai multor autoturisme.
În perioada 2009 - 2014, în calitate de director general în cadrul Direcției Generale Infrastructură și Servicii Publice (DGISP) din cadrul Primăriei Generale, președinte al comisiilor de evaluare, președinte al comisiei de recepție a lucrărilor, inculpatul a pretins și primit, de la o societate comercială, foloase necuvenite de peste 9.200 lei, constând în efectuarea unor lucrări de reparații/renovare/instalații, materialele necesare și obiecte electrocasnice pentru a-și exercita influența în vederea atribuirii, derularea în bune condiții a contractelor și pentru a aproba decontarea unor lucrări neefectuate.
În aceeași calitate, inculpatul Dumitru Mădălin Ionică, prin recepționarea unor lucrări neefectuate la obiectivul „Refacerea și consolidarea structurii de rezistență a Pasajului denivelat suprateran Băneasa” a creat premisele decontării de lucrări neefectuate în sumă de 372.636 lei fără TVA, respectiv la articolul deviz „Parapet metalic direcțional zincat” au fost decontați în plus 701 metri parapet nepus în operă.
Prejudiciul cauzat prin decontarea unor lucrări neefectuate este de 372.636 lei fără TVA și a fost recuperat integral, iar folosul firmei care a realizat lucrările constă în suma de bani încasată nelegal, constatarea finalizării lucrărilor și neaplicarea unor sancțiuni contractuale.
 
În aceeași perioadă, inculpatul Dumitru Mădălin Ionică a primit de la reprezentantul unei societăți comerciale 2 autoturisme unul marca Mercedes, celălalt marca BMV X6 și suma de 20.000 lei, în vederea obținerii, pentru acesta, de lucrări în subcontractare, avize/aprobări, a efectuării plăților la timp.
Pentru același motiv, inculpatul a primit de la reprezentanții a două societăți comerciale foloase necuvenite în valoare de 68.000 euro, precum și  
subcontractarea de lucrări către firmele controlate de el, acordarea cu titlu gratuit a unui autoturism pentru o rudă a sa şi suportarea lucrărilor efectuate, în valoare de 49.600,00 lei, la imobilele familiei.
Pentru a ascunde proveniența sumelor de bani primite ca urmare a traficului de influență exercitat, inculpatul Dumitru Mădălin Ionică a solicitat întocmirea unui contract ce atestă, în mod nereal, existența unui raport comercial între două societăți comerciale. Pentru a justifica presupusele relații comerciale, facturile fiscale au fost emise de una dintre firme către cealaltă, contravaloarea fiind achitată de una din societăți, deşi beneficiarul real al lucrărilor este inculpatul Dumitru Mădălin Ionică.
De asemenea, pentru derularea în bune condiţii a contractelor încheiate cu Primăria mun. București, la solicitarea inculpatului Dumitru Mădălin Ionică, o societate comercială a încheiat contracte cu firmele pe care acesta le administra în fapt și a efectuat plăți nedatorate către acestea.
Pentru a disimula proveniența și beneficiarul banilor, inculpatul Dumitru Mădălin Ionică a determinat două persoane să întocmească documente prin care să creeze un circuit fictiv al banilor.
 
În cauză, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Dumitru Mădălin Ionică.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. 
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii