Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:59 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Propunere de arestare pentru influenţarea declaraţiilor în dosarul BAC Mangalia

ro

16 Oct, 2014 13:00 2183 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 15.10.2014, ora 19:30, până la data de 16.10.2014, ora 19:30., a inculpatei APOSTOLESCU ZOIA (preşedinta comisiei de la Liceul „I.G. Duca”, din Constanţa - n.r.), în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de:
- influenţarea declaraţiilor,
- favorizarea făptuitorului,
- mărturie mincinoasă.

De asemenea, s-a mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, pe toată durata urmăririi penale, față de inculpatul AMZA GHEORGHE, cadru didactic universitar trimis în judecată în altă cauză, în sarcina căruia s-au reţinut infracțiunile de:
- instigare la favorizarea făptuitorului,
- instigare la influenţarea declaraţiilor.
        
Din ordonanţele întocmite de procurori a reieşit că, în prezenta cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 3 septembrie 2014, Apostolescu Zoia, la insistențele inculpatului Amza Gheorghe, judecat într-un dosar penal al DNA(comunicat nr. 747/VIII/3 din 21 august 2013), a luat legătura cu o persoană judecată în aceeași cauză și i-a cerut acesteia să formuleze, în fața instanței de judecată, declarații necorespunzătoare adevărului, din care să rezulte nevinovăţia lui Amza Gheorghe în dosarul aflat în curs de judecare.
Prin această abordare se urmărea împiedicarea tragerii la răspundere penală a inculpatului Amza Gheorghe pentru infracţiunile de care este acuzat.
La aceeași dată, inculpata Apostolescu Zoia, fiind audiată în calitate de martor în dosarul menționat, aflat pe rolul Tribunalului Constanţa, a făcut afirmaţii mincinoase în fața instanței de judecată, în sensul dovedirii nevinovăţiei inculpatului Amza Gheorghe.
La data de 14 octombrie 2014, cu prilejul unei alte întâlniri, inculpata Apostolescu Zoia i-a cerut din nou persoanei abordate facă declaraţii necorespunzătoare adevărului, în fața instanței de judecată. Mai mult, inculpata Apostolescu Zoia a încercat să o învețe pe aceasta cum să răspundă la întrebările ce urmează să-i fie adresate în cursul procesului, la termenul programat pentru data de 15 octombrie 2014, punându-i totodată la dispoziţie şi înscrisuri privind declaraţiile pe care ar fi trebuit să le dea în cadrul cercetării judecătoreşti.
Cu prilejul aceleiași întâlniri, pentru a o determina pe aceasta să adopte o poziție favorabilă lui, inculpatul Amza Gheorghe i-a dat, prin intermediul inculpatei Apostolescu Zoia, suma de 5.000 lei și i-a promis remiterea în viitor și a unor alte sume de bani.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Amza Gheorghe  trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală  ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,
d)    să nu depăşească limita teritorială a municipiului Constanța, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent,
e)   să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.
f)     să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme;

Inculpatului Amza Gheorghe  i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care-i revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Inculpaților Amza Gheorghe  şi Apostolescu Zoia li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 16 octombrie 2014, inculpata Apostolescu Zoia, urmează să fie prezentată Tribunalului Constanța, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cu referire la dosarul aflat deja pe rolul Tribunalului Constanţa, în fază de judecare, la data de 15 octombrie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat instanţei de judecată înlocuirea măsurii controlului judiciar (dispusă la data de 19 februarie 2014 de Tribunal, faţă de inculpatul Amza Gheorghe) cu măsura arestării preventive.

Facem precizarea că  punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii