Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Ioan Sergiu Sonea şi Daniela Ivan, sub control judiciar pentru trafic de influenţă cu paşapoarte false

ro

19 Sep, 2014 13:16 3675 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de inculpaţii:

- SONEA IOAN SERGIU sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi uz de fals şi

- IVAN DANIELA sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la  trafic de influenţă şi uz de fals


În ordonanța de dispunere a controlului judiciar, procurorii au reținut următoarele:

La data de 3 septembrie 2014,  inculpatul  Sonea Ioan Sergiu a pretins unei persoane denunţătoare o sumă de bani, reprezentând  contravaloarea a 8 paşapoarte falsificate (3.500 de euro/paşaport),  lăsând să se creadă ca are influenţă asupra unor funcţionari cu atribuţii în emiterea paşapoartelor.
Cu această ocazie, inculpatul a promis că-i va determina pe  funcţionari  să elibereze documente de călătorie false. Ca dovadă a realităţii promisiunilor sale, la aceeaşi dată, inculpatul  Sonea Ioan Sergiu  s-a  oferit  să obţină  un prim paşaport fals, pentru care a primit de la denunţătoare suma de 3.500 euro, ca primă  tranşă  din  suma   de bani total pretinsă, pentru traficarea influenţei. Inculpatul a impus ca, odată  cu  furnizarea dovezii  că se   bucură  de  influenţă  asupra  funcţionarilor menţionaţi, în vederea obţinerii de  paşapoarte false, să primească şi o a doua  tranşă din  suma pretinsă, respectiv 2.000 de euro,  precum şi  jumătate din  preţul a 5 -7 paşapoarte false, pe care inculpatul a promis că le va obţine.
La  data de  17septembrie 2014 inculpatul Sonea Ioan Sergiu   a primit suma  de 2.000  de euro  şi  a acceptat promisiunea  sumei de 7.500 de euro, în  scopul  susmenţionat.

În  desfăşurarea activităţilor menţionate, inculpatul  Sonea Ioan Sergiu a fost  ajutat de  inculpata Ivan Daniela,  în  sensul  că  aceasta din urmă  i-a  remis inculpatului un paşaport falsificat, pe care inculpatul Sonea Ioan Sergiu i l-a  dat  unei  persoane, în vederea trecerii frauduloase a frontierei. Paşaportul falsificat  avea aplicată  fotografia persoanei respective, dar datele de identitate aplicate  pe  document erau ale unei persoane fictive.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpa ţii Sonea Ioan Sergiu  şi Ivan Daniela trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală  ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu depăşească teritoriul  României decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;
e) să nu se apropie şi  să nu  comunice direct sau indirect , pe  nici o  cale, între  ei  şi  cu martorii;
f)  să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme;

Inculpaţilor  Sonea Ioan Sergiu  şi Ivan Daniela  li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților Sonea Ioan Sergiu şi Ivan Daniela li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii