Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:18 10 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discursul lui Dean Thompson de Ziua Datelor Deschise

ro

20 Feb, 2015 11:06 993 Marime text
Ambasada SUA la Bucureşti a remis redacţiei cotidianului ZIUA de Constanţa un comunicat cu discursul Însărcinatului cu afaceri al SUA, Dean Thompson, la Conferinţa organizată de Ziua Datelor Deschise.

Se spune că informaţia înseamnă putere. Mult timp, autorităţile au păstrat multe informaţii pentru uz propriu. Însă de-a lungul timpului, metodele de strângere a informaţiilor şi modalităţile prin care acestea pot fi accesate au devenit mult mai sofisticate. În prezent, Guvernul SUA colaborează cu parteneri din întreaga lume, inclusiv cu România, pentru a asigura accesul la informaţii guvernamentale, prin intermediul Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă. Rezultatele obţinute până în prezent au fost de-a dreptul revoluţionare.
 
În ţara mea, eforturile Guvernului SUA le oferă americanilor din toate regiunile puterea de a contribui la serviciile publice într-o varietate de moduri. Cercetători amatori îi ajută pe oamenii de ştiinţă preocupaţi de mediu să urmărească adaptarea copacilor la schimbările climatice urmărind atent când înmuguresc copacii primăvara şi când frunzele îşi schimbă culoarea toamna. Cercetătorii amatori au creat platforme pe care se adună informaţii despre izbucnirea şi extinderea bolilor sau despre alunecări de teren, unde se emit avertismente despre medii de răspândire a bolilor şi cauzele alunecărilor de teren.

„Cetăţenii arhivari” au crescut gradul de acces la istoria americană prin transcrierea a peste 132.000.000 de nume din documentele scrise de mână ale recensământului din 1940. Utilizatorii de internet asigură viteză mai mare la conectare în întreaga ţară, furnizând rezultatele testelor de viteză a conexiunii lor la internet. Pentru a încuraja creativitatea, Guvernul SUA foloseşte premii, crowdsourcing şi rezultatele activităţilor de cercetare ştiinţifică efectuate de amatori pentru a promova priorităţile naţionale, colaborând cu societatea civilă, inclusiv cu companii, universităţi, fundaţii, ONG-uri şi publicul larg.
 
Astăzi vreau să-i încurajez pe români să-şi valorifice propriile lor cunoştinţe şi experienţe. Există deja câteva exemple excelente în acest sens, precum românii care şi-au dedicat vieţile deschiderii arhivelor Securităţii şi aducerii la lumină a trecutului pentru ca acesta să nu se repete într-o Românie liberă şi democratică. Alţi români creează servicii de verificare a corectitudinii informaţiilor, pentru ca acestea să nu fie doar transmise, ci şi verificate, astfel încât consumatorii să poată evalua mai bine conţinutul primit.
 
Pe măsură ce Departamentul pentru Servicii Online şi Design al Guvernului României continuă să ofere acces la informaţii, există un imens potenţial pentru servicii mai bune, tranzacţii mai transparente şi chiar oportunităţi economice extinse. Aceasta este reţeta creării de noi tipuri de locuri de muncă şi generării de creştere economică. Aşadar, astăzi aş vrea să rog pe toată lumea să solicite mai multe informaţii de la autorităţi, iar apoi să-şi asume responsabilitatea de a găsi modalităţi de a folosi acele informaţii în beneficiul tuturor cetăţenilor români. Cum vă pot ajuta pe dumneavoastră datele publice deschise?

Ti-a placut articolul?

Comentarii