Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:10 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discursul însărcinatului cu afaceri al SUA Dean Thompson, la aniversarea listării fondului proprietatea

ro

21 Jan, 2015 17:35 1427 Marime text
Însărcinatului cu afaceri al SUA Dean Thompson a transmis un mesaj cu ocazia aniversării listării fondului proprietatea.


„Domnule ministru Gerea, domnule Sobolewski, domnule Anghel, Greg, distinşi oaspeţi,

Îmi face mare plăcere să mă aflu astăzi aici pentru a aniversa patru ani de la listarea Fondului Proprietatea pe Bursa de Valori Bucureşti.

În ultimii patru ani, Fondul a raportat o rată medie a profitului anual de circa 10%. În ciuda obstacolelor întâmpinate de unele dintre companiile din portofoliul Fondului, sub administrarea Franklin Templeton valoarea netă a acţiunilor Fondului Proprietatea a crescut. În mod remarcabil, Fondul este cel mai mare fond închis de investiţii din lume.

Activitatea Franklin Templeton de promovare a României a dat roade. Astfel, circa 20 de analişti/cercetători se ocupă în prezent de Fondul Proprietatea, care a primit un calificativ de cinci stele de la compania de rating Morningstar. Fondul Proprietatea a atras peste 1,2 miliarde de euro în România prin investiţii în portofoliu, o mare parte din această sumă de la investitori instituţionali internaţionali. În plus, promovarea, de către Fondul Proprietatea, a vânzării de pachete minoritare de actiuni la companiile de stat a consolidat pieţele de capital româneşti, permiţându-le atât investitorilor români, cât şi celor internaţionali, să identifice şi să investească în oportunităţile pe care le are de oferit România.

Aceste realizări sunt impresionante şi îi felicit pe administratorii Fondului Proprietatea pentru reuşitele lor. Aplaud de asemenea coordonarea şi cooperarea Fondului cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi aliaţi guvernamentali care le împărtăşesc ideile şi care fac eforturi în vederea îmbunătăţirii guvernanţei corporative în toate companiile în care statul este acţionar.

Guvernanţa corporativă implică echilibrul între interesele tuturor părţilor care au legătură cu o companie - acţionari, conducere sau instituţiile statului. Această sarcină poate fi dificilă, deoarece presupune un sistem de reguli, practici şi procese prin care o companie este condusă şi controlată. Pe scurt, o bună guvernanţă corporativă înseamnă oamenii potriviţi, o bună administrare şi obţinerea celor mai bune rezultate posibile pentru companie şi acţionari.

Primul pas către asigurarea unei bune guvernanţe corporative este includerea de oameni potriviţi, competenţi, cu experienţă şi profesionişti, în conducerea şi consiliile de administraţie ale companiilor. Statul român trebuie să se asigure că aceste companii in care statul este acţionar sunt conduse de manageri profesionişti, din sectorul privat, selectaţi prin competiţie transparentă, lipsită de orice influenţe politice. În al doilea rând, statul român ar trebui să le ofere acelor manageri puterea de a lua decizii viabile de afaceri, fără teama amestecului funcţionarilor guvernamentali în afacerile interne ale companiei. În schimb, statul ar trebui să-i recompenseze, în mod adecvat, pe managerii privaţi în funcţie de rezultatele obţinute. De exemplu, aşa cum a dovedit Hidroelectrica, o administrare privată competentă conduce la eficienţă şi profitabilitate, care aduce beneficii tuturor acţionarilor, inclusiv statului şi, în final tuturor cetăţenilor români.

Conducerea Fondului Proprietatea şi BERD sunt aliaţi cheie ai Guvernului în eforturile sale de îmbunătăţire şi aplicare a codului de guvernanţă corporativă în rândul tuturor companiilor. Atât Franklin Templeton, cât şi BERD au o bogată experienţă în acest domeniu, oferind instituţiilor româneşti ocazia unică de a valorifica aceste cunoştinţe. Încurajez Guvernul să ţină cont de recomandările lor şi să continue să îmbunătăţească legislaţia privind guvernanţa corporativă, crescându-şi capacitatea de a a se baza pe pe management privat şi pe experienţa şi cunoştinţele acţionarilor din domeniul privat.

Un proces decizional solid ca parte a guvernanţei corporative oferă un beneficiu suplimentar, adesea nemenţionat: protejează o companie de pericolul corupţiei. Ştim cu toţii: corupţia generează eşec. Însă ce anume generează corupţie? Principalele cauze ale corupţiei sunt existenţa unei oportunităţi clare, lipsa răspunderii şi transparenţei şi o slabă aplicare a legislaţiei.

Bunele practici de guvernanţă corporativă stabilesc „reguli clare ale jocului” şi „mecanisme de control”. Prin urmare, actele de corupţie sunt mai greu de ascuns şi responsabilizarea se asigură mai uşor. Conduse adecvat, companiile unde statul este acţionar constituie fundamentul susţinerii eforturilor guvernamentale de a combate corupţia din domeniul economic. Limitând oportunităţile de corupţie, companiile în care statul este acţionar nu vor mai greva resursele limitate ale statului.

Cel mai important lucru este că o bună guvernanţă corporativă şi eliminarea oportunităţilor de corupţie vor aduce beneficii acţionarilor finali ai companiilor de stat: cetăţenii României. Românii suportă costurile serviciilor de proastă calitate şi pe cele ale subvenţionării companiilor prost administrate. Făcând acest lucru, românii renunţă la alte servicii publice extrem de necesare. Dacă aceste costuri nu ar exista, presiunea bugetară ar scădea, iar statul român şi-ar putea dedica resursele îmbunătăţirii serviciilor publice, în beneficiul tuturor românilor. Încurajez Guvernul României să îşi coordoneze eforturile de a lupta împotriva corupţiei cu cele de promovare a bunei guvernanţe corporative.

Aşa cum a menţionat adjunctul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, în timpul vizitei sale la Bucureşti, lupta împotriva corupţiei şi pentru statul de drept, concomitent cu sporirea transparenţei, previzibilităţii şi stabilităţii, sunt toate esenţiale pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri şi investiţional. Este vital ca Guvernul şi Parlamentul să fie parteneri investiţionali de încredere. Ele trebuie să aibă consultări transparente cu toate părţile interesate de fiecare lege. Părţilor interesate trebuie să li se ofere timpul necesar pentru a aduce contribuţii de substanţă şi asigurări din partea Guvernului că opinia lor va fi luată în considerare. Mai mult, Guvernul trebuie să asigure stabilitatea mediului investiţional evitând luarea de decizii în grabă, pe termen scurt. Anul trecut, Guvernul României a adoptat un Plan de Acţiune pentru îmbunătăţirea guvernanţei economice. Încurajam colaborarea Guvernului cu Coaliţia pentru Dezvoltarea României în vederea implementarii şi dezvoltării Planului de Acţiune.

Ambasada SUA îşi doreşte să continue să colaboreze cu Guvernul României, Franklin Templeton şi BERD pentru a progresa in aplicarea practicilor de guvernanţă corporativă. Vom face acest lucru pentru că, aşa cum a spus adjunctul secretarului de stat, Victoria Nuland, „SUA îşi doresc cea mai puternică, mai curată şi mai democratică Românie care să continue să ne fie un puternic aliat aici, în Europa, şi în întreaga lume.”

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii