Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:33 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discursul ambasadorului SUA, Mark H Gitenstein, cu prilejul cinei de Iftar

ro

04 Sep, 2010 20:22 1150 Marime text

Aş vrea să îi salut pe Muftiul Cultului Musulman, pe rabinul meu, pe prietenii diplomaţi, mai ales pe prietenul nostru, ambasadorul Turciei şi în special pe ambasadorul Libanului, la a cărui reşedinţă am fost invitat la prânz de două ori şi care a oferit pitta pentru această seară. Din păcate el nu se află aici în această seară, însă a trimis un reprezentant.

Împreună cu soţia mea, Libby, vă urez bun venit la reşedinţa noastră! Acum vă aflaţi pe pământ american. Eu şi Libby încercăm să le oferim tuturor oaspeţilor noştri ocazia de a cunoaşte adevărata Americă şi valorile sale.

Istoria relaţiilor Statelor Unite ale Americii cu lumea musulmană şi religia islamică este una îndelungată şi complexă. Marocul a fost prima ţară care a recunoscut existenţa SUA, în data de 20 decembrie 1777, la mai putin de un an de la Declaraţia de Independenţă şi cu câţiva ani înainte ca britanicii să se declare înfrânţi. Cel mai vechi post diplomatic american este cel din Tanger, iar tratatul diplomatic cu Marocul este cel mai vechi.

Thomas Jefferson a organizat prima cină de Iftar la Casa Albă în urmă cu peste două sute de ani, cină la care a participat primul ambasador musulman acreditat în Statele Unite, ambasadorul Tunisiei.

Thomas Jefferson este părintele Declaraţiei Drepturilor şi al Primului Amendament din Constituţia americană, dar şi al Legii libertăţii religioase a statului Virginia, prin care libertatea religioasă a devenit una dintre valorile fundamentale ale Americii.

Libertatea religioasă a fost una dintre valorile care deosebeau America de alte ţări în secolul al XVIII-lea. Orice persoană era liberă să-şi exercite activităţile religioase fără ca statele să se amestece.

Mulţi oameni au imigrat în Statele Unite tocmai pentru că în ţările de origine nu aveau această libertate. Din acest motiv au părăsit strămoşii mei România la sfârşitul secolului al XIX-lea. Cred că mulţi musulmani au venit în America din acelaşi motiv: pentru a fi liberi să participe la ceremonii precum cea din această seară.

Aşadar, libertatea religioasă este una dintre valorile fundamentale ale Americii. Acest lucru nu înseamnă că SUA sunt o ţară laică; dimpotrivă, sunt o ţară unde religia este extrem de importantă.

Respectul faţă de toate religiile este o trăsătură a poporului american. Tocmai de aceea, rabinul meu, Sorin Rosen se află aici, iar Patriarhul României şi Arhiepiscopul Romano-Catolic au fost invitaţi. Nu ne uneşte doar respectul reciproc, ci şi originea: suntem cu toţii fiii şi fiicele lui Avraam, strămoşul originar.

Ştiu că această seară este una sfântă a Ramadanului, pentru că sărbătoriţi noaptea în care Coranul a fost revelat Profetului Mahomed. În America, prin lege, Coranul şi cei care cred că acesta reprezintă adevărul revelat se bucură de aceeaşi protecţie ca şi cei care urmează învăţăturile Torei sau pe cele ale Noului Testament.

De aceea, musulmanii sunt la fel de îndreptăţiţi să construiască o moschee în Lower Manhattan pe cât de îndreptăţiţi sunt catolicii să construiască o catedrală, ori evreii o sinagogă.

Toate cele trei religii predică pacea şi armonia între popoare. De aceea, în această seară privim cu toţii cu speranţă spre Washington şi ne rugăm ca negocierile de pace începute astăzi să fie încununate de succes.

Vreau să-i salut în mod special pe reprezentanţii Iordaniei şi ai Egiptului prezenţi aici în această seară, pentru eforturile comune ale acestor ţări în această direcţie.

Voi încheia cu o rugăciune pe care noi, evreii o rostim în fiecare săptămână de Sabat, o rugăciune al cărei mesaj îl împărtăşim, cred, cu toţii:

Dă-ne nouă pace, căci aceasta este cel mai de preţ dar al Tău, Tu, care eşti izvorul păcii; şi dă-ne nouă voinţa de a vesti acest mesaj de pace tuturor popoarelor pământului. Binecuvântează ţara noastră, ca ea să fie veşnic adăpost al păcii şi să predice pacea popoarelor. Fie ca această ţară să fie plină de mulţumire, iar casele locuitorilor săi pline de sănătate şi pace. Întăreşte legăturile de prietenie dintre toţi oamenii. Şi fie ca iubirea faţă de Tine să sfinţească fiecare casă şi fiecare inimă.

Amin!

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii