Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:10 17 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Diplomele unor forme de studii neautorizate vor fi recunoscute?

ro

27 Aug, 2015 08:24 793 Marime text
 
Ordonanţa privind dreptul absolvenţilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate a fost aprobată ieri de Guvern. Actul normativ prevede şi sancţiuni viitoare pentru instituţiile de învăţământ care şcolarizează fără autorizare.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarant, la România TV, că studenţii înmatriculaţi înainte de anul 2011, care au urmat cursuri neautorizate, vor primi diplome de studii recunoscute. Oficialul a precizat că în această situaţie se află 18.000 de tineri care au urmat "de bună credinţă" cursurile unor prestigioase universităţi publice din România.
"Este vorba despre universităţi acreditate din România care au şcolarizat în condiţii care nu au fost pe deplin conforme. Universităţile au acţionat în patru moduri: au şcolarizat peste capacitatea maximă de scolarizare; au şcolarizat la o formă de învăţământ care nu a beneficiat de acreditare (de exemplu, au avut acreditare pentru cursuri de zi şi au şcolarizat şi la forma de învăţămant ID sau FR); au avut acreditare pentru o anumită limbă şi au şcolarizat într-o altă limbă; au avut acreditare pentru o anumită locaţie geografică şi au şcolarizat în alte locaţii geografice", a explicat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei a precizat că universităţile au acordat, în total, 18.000 de diplome, în cadrul unor studii neautorizate: "În instanţă au existat peste 7.400 de procese pe care Ministerul Educaţiei şi universităţile respective le-au pierdut. Instanţa a dat câştig de cauză absolvenţilor. Este vorba despre 18.000 de diplome. De când am preluat mandatul, am constatat o sumă de 1.750.000 de lei, plătită din bugetul Educaţiei, pentru cheltuieli de judecată, taxe de şcolarizare şi daune morale". El a mai adăugat că, începând cu 2015, sancţiunile vor fi drastice în cazul instituţiilor de învăţământ care vor avea programe de studii neautorizate. 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii