Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:03 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din nou, gaze lacrimogene în parlamentul kosovar

ro

15 Dec, 2015 07:41 994 Marime text
 
Opoziția kosovară a perturbat din nou ieri lucrările Parlamentului lansând gaze lacrimogene pentru a obține abandonarea acordurilor vizând normalizarea relațiilor cu Serbia și prin confruntări care au opus-o poliției, relatează AFP, citat de Agerpres.
Doi deputați din opoziție, Glauk Konjufca și Time Kadrijaj, au lansat gaze lacrimogene în Parlament, provocând o întrerupere a lucrărilor adunării pentru a șasea oară în ultimele două luni. Președintele Parlamentului, Kadri Veseli, a suspendat imediat lucrările organului legislativ kosovar după incident.
”Da, am lansat gaze lacrimogene. Ne vom continua mișcarea căci faptul că încălcăm legea nu înseamnă nimic față de pagubele pe care o provoacă acordurile cărora ne-am opus”, a declarat Konjufca, deputat al mișcării Vetevendosje, principala formațiune a opoziției.
Deputații partidelor aflate la putere și-au continuat apoi lucrările în absența opoziției în altă sală, unde au adoptat bugetul pe anul 2016.
Poliția kosovară a anunțat, la rândul său, într-un comunicat, reținerea lui Pal Lekaj, alt deputat al opoziției, pe care îl suspectează că ar fi lansat gaze lacrimogene în Parlament.
”Avem rezerve nelimitate de gaze lacrimogene și cu cât guvernul își va continua dictatura, cu atât suntem hotărâți să continuăm să le folosim”, declarase presei Lekaj,
Opoziția intenționează să blocheze funcționarea Parlamentului kosovar până la abandonarea acordului — încheiat în 2013, sub egida Uniunii Europene — vizând normalizarea relațiilor între Serbia și Kosovo, fost teritoriu sârb locuit de populație majoritar albaneză, care și-a proclamat independența unilateral în 2008.
Partidul Vetevendosje afirmă că dialogul cu Belgradul nu poate decât să compromită independența Kosovo.
Serbia nu a recunoscut independența Kosovo pe care îl consideră în continuare una din provinciile sale.
Opoziția estimează că acest acord ar putea aprofunda divizările etnice în interiorul țării și ar întări influența Belgradului în Kosovo.
Ea cere, de asemenea, abandonarea unui acord încheiat cu Muntenegru pentru demarcarea frontierei, pe care îl consideră defavorabil pentru Kosovo.
În afara Parlamentului, circa o sută de simpatizanți ai opoziției s-au confruntat cu polițiști antiterorism. Manifestanții aruncau cu pietre în direcția Parlamentului și au încercat să incendieze un vehicul al poliției cu un cocktail Molotov. Trei persoane au fost arestate.
La sfârșitul lunii noiembrie, trei aleși din opoziție fuseseră arestați după ce au lansat gaze lacrimogene pentru a împiedica desfășurarea unei ședințe a Parlamentului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii