Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:40 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DIICOT Constanta Retea de fraude bancare, destructurata

ro

10 May, 2010 15:39 1176 Marime text

In această dimineaţă, Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Constanţa au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice şi operaţiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică. Au fost efectuate 36 de percheziţii domiciliare, din care 2 pe raza municipiului Bucureşti, 2 în judeţul Constanţa şi 2 în judeţul Harghita, ocazie cu care au fost ridicate calculatoare şi dispozitive de stocare a datelor informatice. Un număr de 27 de persoane au fost conduse pentru audieri la sediul D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Constanţa.

Potrivit unui comunicat de presă emis astăzi de DIICOT, procurorii efectuează cercetări faţă de 25 de învinuiţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, prev. de art.7 din Legea 39/2003, falsificarea instrumentelor de plată electronică, prev. de art.24 al.2 din Legea 365/2002, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, prev. de art.27 al.1, 2 şi 3 din Lg.365/2002, introducerea şi modificarea, fără drept, de date informatice, prev. de art.48 din Legea nr.161/2003 şi spălare de bani, prev. de art.23 al.1 lit.b din Legea 656/2002.

Începând cu luna octombrie 2009, învinuiţii au realizat pagini Web falsificate, clone ale unor pagini Web ale Bank of America şi altor instituţii bancare, urmate de transmiterea acestora, prin e-mail, către diferiţi utilizatori, clienţi ai instituţiilor financiare vizate. Aceste pagini conţineau un avertisment nereal, respectiv o înştiinţare falsă cu privire la anularea ori restricţionarea accesului clientului la contul lui bancar, cerându-le clienţilor să urmeze un link şi să completeze un formular cu toate datele cerute (de exemplu: nume, data naşterii, adresa de domiciliu, număr de telefon, SSN, număr card, data expirării, CVV, codul PIN, etc.). După validarea formularului, acesta era transmis automat printr-o adresă de e-mail creată special în acest scop. Informaţiile şi datele confidenţiale ale clienţilor, colectate în această manieră, au fost utilizate de către învinuiţi pentru efectuarea mai multor transferuri frauduloase on-line, prin sistemul WESTERN UNION, din conturi de card aparţinând unor cetăţeni străini.

Învinuiţii au introdus în sistemele informatice, utilizate pentru realizarea operaţiunilor de plată online, ale sistemului WESTERN UNION, date informatice necorespunzătoare adevărului, rezultând transferuri financiare din conturile aferente unor instrumente de plată electronică aparţinând unor cetăţeni americani, cu utilizarea datelor acestora de identificare şi ale cardurilor lor, urmate de încasarea sumelor de bani care proveneau din transferuri frauduloase realizate de către aceştia, de la ghişeele WESTERN UNION din municipiul Constanţa, Viena - Austria, Munchen - Germania şi Praga - Cehia, de către diferite persoane.

De asemenea, învinuiţii au transmis altor persoane care desfăşurau acelaşi gen de activitate infracţională, datele complete de identitate ale unor persoane din străinătate, precum şi datele cardurilor acestor persoane (numărul cardului, banca emitentă, PIN-ul şi disponibilul contului) pentru a fi folosite în vederea efectuării de operaţiuni frauduloase.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii