Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:38 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Diaconu, şeful ANAF, reacție după închiderea micilor întreprinzători

ro

29 Mar, 2015 08:34 3610 Marime text
Șeful ANAF, Gelu Diaconu, susține că tot acest scandal legat de acțiunile ANAF este o marotă, însă inspectorii de la Fisc nu pot ignora infracțiunile economice minore pentru că acestea devin majore.

„Tot aud marotă cu Fiscul care se duce peste comercianţii mici şi îi sufocă cu amenzi pentru câteva sute de lei încasate fără emiterea unui bon fiscal, în loc să se ducă în controale la marii evazionişti. E greu de înţeles de ce se perpetuează cu asiduitate această idee, în condiţiile în care ANAF a informat, nu o dată, presa şi opinia publică că, în 2014, în primul an de activitate, Direcţia Antifraudă a înaintat organelor de anchetă peste 700 de sesizări penale cu o valoare a prejudiciilor de circa 780 milioane de euro. Şi că valoarea actelor de sesizare cu prejudiciu mai mare de 1 milion de euro a reprezentat 90% din totalul prejudiciilor", a declarat Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele ANAF, răspunzând unei întrebări HotNews.ro.

„Linia prioritară de acţiune este dată de instrumentarea cazurilor de fraudă fiscală organizată, însă nu putem neglija mică evaziune. Pentru că, adunate, toate aceste cazuri mici înseamnă sute de milioane de euro care nu mai ajung la bugetul de stat. Şi, apoi ne plângem că nu sunt bani pentru şcoli şi spitale", a mai explicat Gelu Diaconu.

Reamintim că o serie de comercianţi şi de şefi de restaurante acuză inspectorii de la Antifraudă că le închide activitatea pentru sume derizorii depistate în casele de marcat şi că îi hărţuieşte cu amenzi. Zilele trecute, mai multe zeci de firme au fost sigilate şi li s-a afişat pe uşi sau geamuri anunţul „Activitate suspendată de Antifraudă ANAF pentru neemiterea bonurilor fiscale".

„Acum câteva zile am făcut public raportul de activitate al Direcţiei Antifraudă pe primele două luni din 2015 în care s-a arătat că a înaintat deja 86 de sesizări penale cu prejudicii aferente de peste 100 milioane de euro, şi că 87% din valoarea sesizărilor penale o reprezintă prejudiciile identificate mai mari de 1 milion de euro.

Cât despre amenzile date pentru 100 de lei pentru care nu s-a emis bon va spun doar atât: pentru mine nu există o limita de la care evaziunea este acceptată. Nu m-aş putea uită în ochii comerciantului cinstit, care-şi plăteşte dările, şi să-i spun că pe vecinul lui l-am iertat că nu a dat bon, pentru că suma este de doar 100 de lei, în acel moment. Aşa ceva nu se va întâmplă cât timp mă aflu în fruntea ANAF", a mai explicat pentru HotNews.ro Diaconu.


Sursa: Hotnews
Sursa foto: ziare.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii