Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezvaluiri senzationale in cazul parintelui Protosinghel Teotim Popa, staretul manastirii de la Basarabi - Constanta

ro

18 Sep, 2010 14:49 4378 Marime text

318504-victima_popa_.jpgÎn urma difuzării unui scurt film, cu fundal muzical, dar lipsit de sonor autentic (în care mare parte din scene sunt repetate ostentativ prin procedee tehnice speciale), postat pe ediţia online a ziarului Cancan din data de 27 august 2010, care prezenta un bărbat cu fizionomie asemănătoare părintelui Protosinghel Teotim Popa, stareţul mănăstirii de la Basarabi, judeţul Constanţa, implicat într-o violenţă fizică cu o persoană, în vecinătatea bisericii mănăstirii, Arhiepiscopia Tomisului s-a autosesizat şi l-a suspendat temporar din slujire pe sus-numitul stareţ, până la finalizarea cercetării şi pronunţarea sentinţei Consistoriului monahal.

Această măsură a fost dictată de impactul negativ al mediatizării excesive a unui tip de comportament care nu poate fi tolerat de către Biserica Ortodoxă Română, deşi, nici în momentul de faţă nu există o plângere penală sau de altă natură la adresa Protosinghelului Teotim Popa.

După o amplă cercetare, care a implicat verificări la faţa locului, din partea mai multor comisii de la Arhiepiscopia Tomisului şi aducerea la Constanţa, pentru audieri, din localitatea Botoşani (jud. Botoşani) a presupusei victime, pe numele său Gheorghe Luminiţă, Consistoriul monahal a stabilit că victima ezită în a-l identifica pe părintele Protosinghel Teotim Popa ca fiind autorul cert al agresiunii săvârşite asupra sa, în împrejurările prezentate de materialul video incriminator, declaraţiile sale verbale fiind mai degrabă confuze şi inconsecvente.

În ziua audierilor (9 septembrie 2010) Gheorghe Luminiţă a sosit în Constanţa, la Centrul eparhial, pentru audieri, dar a fost luat şi dus de doi membri marcanţi ai „Asociaţiei Drepturilor Omului şi Protecţia Minorităţilor - Constanţa", cu care părea că are o înţelegere prestabilită, la biroul unui notar public, pentru a da, în prealabil, o declaraţie cu privire la cele întâmplate, în cuprinsul căreia împuterniceşte această asociaţie pentru a analiza declaraţia sa cu discernământ şi a lua măsurile corespunzătoare. Din aceeaşi declaraţie rezulta şi faptul, deloc neglijabil, că sus-numitul a fost internat la Spitalul de Psihiatrie din Botoşani în urmă cu 2 ani, mai precis în data de 24.12.2008 şi are fişa de observaţie 9159.

Verificările minimale pe care le-au întreprins membrii Consistoriului monahal al Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la persoanele care se erijează în reprezentanţi ai presupusei victime, au scos la iveală, cu uşurinţă, faptul că numitul Faitaş Vasile, director executiv al „Asociaţiei Drepturilor Omului şi Protecţia Minorităţilor - Constanţa" este autorul mai multor înşelătorii, având la activ două dosare penale pentru înşelăciune, cercetate de Parchet şi DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism), iar asociaţia sa nu este înfiinţată legal. Puşi în faţa acestor evidenţe, monitorizate de presa vremii, cei doi reprezentanţi ai asociaţiei au dispărut pur şi simplu, „abandonându-şi" clientul la audieri. Acesta, a recunoscut apoi, printre altele, că a fost sfătuit de către cei doi apărători ai drepturilor omului şi de către alţi oameni din televiziunea OTV să profite de situaţia creată în media şi să ceară, nu pedepsirea autorului aşa-zisei agresiuni, ci daune morale în valoare de 500.000.000 lei vechi din care, probabil, o cotă parte să revină „sprijinitorilor"...

Pe de altă parte, Protosinghelul Teotim Popa şi-a declinat atât la audieri, cât şi sub jurământ, în faţa ierarhului său şi a membrilor Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului, nu doar prezenţa în acel material video pe care-l socoteşte regizat sau procesat, ci şi cunoaşterea vreunei persoane cu semnalmentele aşa-zisei victime. În ziua agresiunii, pe care o invocă Gheorghe Luminiţă, stareţul nu s-a aflat nici măcar în incinta mănăstirii, fapt probat prin declaraţiile mai multor martori, care se află la dosarul cauzei.

Prin urmare, după administrarea tuturor probelor existente la data de 13 septembrie 2010, Consistoriul monahal al Arhiepiscopiei Tomisului a hotărât, iar Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Teodosie a aprobat, următoarea sentinţă, cu aplicabilitate începând din data de 17 septembrie 2010:
art. 1 - Retragerea acuzaţiilor de lovire şi bătaie a numitului Gheorghe Luminiţă, aduse Protosinghelului Teotim Popa, stareţul Mănăstirii Basarabi, judeţul Constanţa, întrucât faptele invocate sunt nedovedite.
art. 2 - Ridicarea sancţiunii de suspendare din funcţia de stareţ şi de la oprirea săvârşirii celor sfinte.

Biroul de Presă şi Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului

Sursa: Stiriortodoxe.over-blog.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ion 19 Sep, 2010 06:06 Cum sa plateasca acest Protosinghel Teotim Popa, stareţul mănăstirii de la Basarabi , cind el le-o trage in bostan si lui teodosie si la alte fete inalte bisericesti din Consistoriului monahal al Arhiepiscopiei Tomisului , halal sa ne fie , rusine rusine si iar rusine !
  • DIANA 19 Sep, 2010 00:17 NU MA ASTEPTAM CA ZIUA SA FIE DE PARTEA UNUI NENOROCIT DE POPA BATAUS
  • marinica soferul 18 Sep, 2010 14:11 NU-L VEDETI CA POPA ARE MOACA DE BORFAS CU PLETE STRANSE LA SPATE..DACA VREA SA FIE BEATLES SA SE DUCA LA DISCOTECA NU LA BISERICA..POPONARU !!!.