Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:11 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descoperire senzaţională Un tun din secolele XVIII – XIX găsit în Marea Neagră, la 2 Mai (galerie foto)

ro

26 Jun, 2013 10:36 4828 Marime text
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, în apropierea plajei 2 Mai din judeţul Constanţa, un tun aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, pe care un cetăţean român îl deţinea în mod ilegal, după ce îl recuperase în urma unor săpături prin scufundări neautorizate, din Marea Neagră.

În data de 25.06.2013, în jurul orei 13.30, acţionând în baza unei informaţii, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului SCOMAR al Gărzii de Coastă s-au deplasat, împreună cu un expert al Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa, în zona plajei din staţiunea 2 Mai din judeţul Constanţa, ocazie cu care au descoperit un tun, care era deţinut de cetăţeanul român S.G., în vârstă de 49 ani.

Din primele evaluări, expertul care a însoţit poliţiştii de frontieră a avansat ipoteza că tunul respectiv, în lungime de 171 centimetri şi o greutate de aproximativ 300 kilograme, aparţine unei goelete bizantine ce a navigat în apropierea ţărmului Mării Negre, fiind fabricat foarte probabil în perioada secolelor XVIII – XIX. Astfel, reprezentantul muzeului a precizat, în urma expertizei preliminare, că arma de artilerie face parte din Patrimoniul Cultural Naţional.

Cetăţeanul român, domiciliat în judeţul Constanţa, asupra căruia a fost găsit tunul, a declarat faptul că a intrat în posesia lui după ce l-a recuperat din Marea Neagră, în urma unor săpături prin scufundări neautorizate în zona plajei de la 2 Mai.

Poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării tunul, urmând a-l preda serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Constanţa, în vederea continuării cercetărilor şi luarea măsurilor legale ce se impun.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gicacontra 27 Jun, 2013 05:34 goeleta bizantina din secolele XVIII-XIX -mai draga tovarase expert de la MINAC, ori fata asta a scris articolu' dupa ureche, ori matale esti expert cum sunt eu vorbitor de limba ciuvasa. Pai daca ai fi pus si mata mana pe o carte de istorie de clasa a VI-a aflai ca Imperiul Bizantin a incheiat socotelile cu istoria pe 29 mai 1453. De asemenea daca ai fi consultat o revista de specialitate aflai ca principala nava de lupta bizantina era dromonul (mai erau si altele pamphylos chelandion, etc), care nu aveau aveau tunuri in dotare ci un fel de sifoane cu ajutorul carora aruncau asupra inamicului focul grecesc. Cat despre tunul din imagini pare a fi mai degraba tunul rusesc model 1805 (lipsesc cele doua manere cu care era ridicat pe afet) sau un model mai timpuriu de secol XVIII de calibru asemanator. E grele cu expertizili astea. de aia se duce MINAC de rapa PS pariez ca nu postati
  • savi bratescu 26 Jun, 2013 16:28 TUNu gasit in MAREA NEAGRA,pe plaja,la 2 Mai statiunea,in zona orajului MANGALIA rada,apartine unei CORABII DACICE din ARMATA,flota DACIII-lor Liberi,din DACIA sfanta a DACIIIlor Liberi ai MARIlor REGI DACI DECEBAL si BUREBISTA, din an 101-102;105-105 sec II e.n si sec I e.n din TIMPUL bataliiilor RAZBOAIE lor DACO -ROMANE,dintre IMPERIUL DAC si IMPERIUL ROMAN,dintre ARMATELE DACIII lor REGE DECEBAL si REGE DAC BUREBISTA si IMPARATII ROMANILOR din ROMA Antica TRAIAN si IMPARAT CEZAR,sapaturile continua,,,,CORABII DACE venite cu ARMATA DACIII lor dela CAPITALA DACIII lor dela SARMIZEGETUZA,pe DUNARE din DROBETA TURNU SEVERIN Port,pe DANUBIUS,DELTA DUNARII ,SULINA PORT,CONSTANTZA PORT,histria,callatis,,,