Descoperă bucătăria şi cultura orientală la Festivalul Turcesc
Descoperă bucătăria şi cultura orientală la Festivalul Turcesc
Mâine şi poimâine, în Parcul Herăstrău (lângă
Roata Mare, intrarea dinspre Şoseaua Nordului), pentru toţi iubitorii de
bucătărie şi artă orientală, se desfăşoară Festivalul Turcesc, eveniment
organizat de Fundaţia Tuna şi susţinut de Primăria Generală a Capitalei.
Pe parcursul celor două zile, Festivalul Turcesc va avea loc între orele 10:00
şi 19:00 şi va aduce în centrul atenţiei renumita bucătărie turcească printr-o
expoziţie culinară care cuprinde peste 15 standuri cu bunătăţi de toate
felurile. Amatorii de mâncăruri din ţara Anatoliei vor putea gusta atât produse
de patiserie tradiţională (gozleme - specialitate pe bază de spanac şi brânză
feta, borek - aluat umplut cu carne tocată şi presărat cu seminţe de susan,
pogace - specialităţi cu smântână şi brânză feta, etc.), cât şi renumitele
dulciuri specifice Turciei, cum ar fi baclavale, sarailii sau chiar cozonac
turcesc (cu rahat, alune şi coaja de portocală sau lămâie)
Dintre delicatesele cu arome orientale nu vor lipsi aperitive delicioase cum ar
fi: kuru dolma (ardei şi vinete uscate şi umplute ulterior fie cu carne, orez
şi legume, fie numai cu legume, seminţe de dovleac şi floarea soarelui şi nuci)
sau kofte (chiftele din carne de vită sau din legume).
De asemenea, la standurile cu produse culinare se vor găsi şi sarmale cu carne
şi orez, preparate în frunze de viţă de vie şi varză sau în frunze de sfeclă.
Sarmalele, contrar tradiţiilor culinare româneşti, sunt specifice bucătăriei
Imperiului Otoman, cuvântul 'sarma' având, în turcă, înţelesul de 'înfăşurat'.
Pasionaţii de paste vor avea şi ei ce gusta la Festivalul Turcesc şi anume
găluştele mantî, care conţin carne tocată de vită sau miel şi care se servesc
cu iaurt şi sos de ardei capia.
Printre standurile cu specialităţi culinare vor fi amenajate şi spaţii pentru
demonstraţii de preparare a ceaiului şi cafelei turceşti.
Când artele vizuale se îmbină cu bucătăria tradiţională
Aflat la prima ediţie, Festivalul Turcesc se deschide pentru toţi amatorii de
artă culinară şi arte vizuale.
Desfăşurat în parcul Herăstrău evenimentul va cuprinde, pe lângă preparate
culinare tradiţionale şi o serie de ateliere de creaţie artistică specifică
culturii Imperiului Otoman.
Astfel, vizitatorii sunt invitaţi să înveţe de la artişti plastici veniţi din
Turcia, special pentru acest eveniment, secretele artelor orientale în cadrul
atelierelor: de caligrafie, de miniaturi, de aurit (tezhip) şi de ebru
(renumita artă turcească care presupune pictatul pe apă urmată de marmorarea
hârtiei). Pe lângă atelierele pe care le vor ţine în Parcul Herăstrău, artiştii
turci îşi vor expune propriile creaţii în cadrul unor mini-expoziţii organizate
la standul fiecăruia dintre ei.
Festivalul Turcesc va anima zona Roata Mare a Parcului Herăstrău şi prin
activităţi amuzante şi relaxante destinate copiilor: face painting, modelaj de
baloane, paradă cu clovni şi multe altele.
Concertul de la 'şi 00:30'
Pe toată perioada Festivalului, la fiecare jumătate de oră, vor avea loc
concerte şi spectacole de dans susţinute de formaţii de muzică instrumentală
turcească şi respectiv cu ansambluri folclorice.
Sâmbătă, 19 mai, Festivalul Turcesc va aduce în prim plan, cu începere de la
19.30, un inedit spectacol la care performeri vor fi tineri artişti din România
şi Turcia.
Evenimentul, susţinut de Primăria Generală a Capitalei, încearcă să fructifice
bogăţia potenţială a multiculturalităţii şi să contribuie la intensificarea
relaţiilor de prietenie dintre cele două ţări, România şi Turcia.
sursa: www.agerpres.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp