Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:48 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputatul Mircea Titus Dobre „Amânarea intrării României în Spaţiul Schengen - consecinţă a renaşterii populismului şi naţionalismului în Europa”

ro

12 Mar, 2013 12:01 1267 Marime text

Deputatul constănţean Mircea Titus Dobre a susţinut, ieri, o declaraţie politică pe subiectul aderării României la Spaţiul Schengen. Redăm mai jos, integral, declaraţia deputatului Colegiului 7.

„Stimate Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,
Dragi Colegi,

Amânarea intrării României în Spaţiul Schengen la recentul Consiliu al Justiţiei şi Afacerilor Interne al Uniunii Europene (7 martie a.c.) ne arată, din păcate, ascensiunea populismului şi naţionalismului în Europa.
S-a spus de atâtea ori, iar Comisia Europeană a confirmat acest lucru, că România îndeplineşte condiţiile tehnice pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Acum se invocă noi şi noi motive pentru a bloca apartenenţa deplină a naţiunii române la comunitatea cetăţenilor europeni.
În mod evident, legătura dintre aderarea la Spaţiul Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare, realizată de unii factori politici din ţară şi de adversarii externi ai apartenenţei României la Spaţiul Schengen este abuzivă şi, pe cale de consecinţă, nedreaptă.
MCV-ul a devenit, dintr-un instrument tehnic pentru reforma justiţiei un alibi politic pentru marginalizarea politică a României şi Bulgariei. Ştiţi, de exemplu, că Croaţiei, ce va intra în Uniunea Europeană la 1 iulie, nu i se va impune un Mecanism de Cooperare şi Verificare?
Opoziţia unor state europene la intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen ne demonstrează renaşterea naţionalismului şi populismului în Europa. Adevăratul motiv al blocării aderării României la Spaţiul Schengen se află nu la graniţele noastre, ci în situaţia politică din unele state din Europa Nordică. În ţări precum Finlanda, Germania sau Olanda teama faţă de străini este folosită ca instrument al bătăliilor politice. Politicieni populişti, din diverse partide, utilizează spaimele şi frica pentru atingerea obiectivelor lor electorale. „Românii”, „bulgarii” sau „esticii” în general sunt folosiţi, precum vrăjitoarele în Evul Mediu, pe post de sperietoare şi obiect al urii colective.
Consecinţa cea mai gravă a amânării României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen nu sunt pierderile economice sau filtrele suplimentare de securitate prin care trebuie să trecem pe aeroporturile europene, ci îndepărtarea Europei de la valorile pluralismului cultural, ale deschiderii, toleranţei şi solidarităţii. Abandonarea visului european al unei Europe a Cetăţenilor este semnalul politic cel mai grav pe care trebuie să-l vedem în această tergiversare incorectă a deciziei privind apartenenţa României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Nu este prima dată când Europa caută să-şi rezolve crizele economice şi de identitate prin naţionalism şi populism. De fiecare dată însă, consecinţele au fost dezastruoase.
Noi, ca principal for de dezbatere democratică în România, avem datoria să analizăm situaţia politică din Europa, iar mesajul meu de astăzi sper să fie continuat printr-o conferinţă organizată de Parlament, în care să evaluăm pericolele ce ameninţă visul Europei Unite. Soluţiile pentru Europa nu trebuie căutate în izolare şi autarhie, în frică şi spaime, ci în solidaritate, respect şi unitate”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii