Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:10 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declaraţia şocantă a torţionarului de la Cernavodă, Florian Cormoş, acuzat că a omorât 115 deţinuţi politici „Da` ce poate să îmi mai facă mie?”

ro

11 Feb, 2014 11:13 3368 Marime text
Florian Cormoş este cel de-al treila ”călău comunist” pe numele căruia IICCMER a depus plângere penală la Parchet. Primul este Alexandru Vişinescu, fostul comandant al închisorii de la Râmnicu Sărat, acuzat oficial de genocid. Al doilea este Ion Ficior, fost comandant al lagărului de la Periprava, acuzat şi el oficial de genocid.
Acum pensionar, Florian Cormoş a condus în urmă cu mai bine de jumătate de secol lagărul Columbia de la Cernavodă, instituind un regim de teroare care i-a speriat până şi pe comunişti care, în urma unei anchete, l-au condamnat la moarte. Pedeapsa sa a fost transformată în muncă silnică pe viaţă, Cormoş fiind însă amnistiat după patru ani. La Columbia, au murit în doar patru luni 115 deţinuţi politici, însă Cormoş nu are nicio remuşcare nici măcar acum.

Într-un interviu acordat cotidianului Gândul, Florian Cormoş a spus: „Da` ce poate să îmi mai facă mie? Puteţi acum să trageţi în mine, că nu îmi pasă. Dacă ai venit, hai, fă-mi şi o poză”

Florian Cormoş a condus, începând cu decembrie 1952, pentru patru luni lagărul Columbia de la Cernavovă, perioadă în care aici au murit  cel puţin 115 deţinuţi politici.

Potrivit digitv.ro, Florian Cormoş, fostul comandant al coloniei de muncă de la Cernavodă, este un plugar înrolat de Securitate, despre care istoricii spun că a impus cel mai dur regim de detenţie într-o temniţă comunistă. Acesta va fi deferit justiţiei astăzi.

Potrivit Gândul, pe 20 decembrie 1952, Florian Cormoş ajunge comandantul Coloniei de Muncă Cernavodă - Columbia. A condus lagărul până la 17.04.1953, iar un an mai târziu avea să fie încarcerat pentru torturile administrate deţinuţilor. Institutul de Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românescu a depus pe numele lui Cormoş o sesizare penală. Potrivit IICCMER, în perioada în care condus lagărul de muncă de la Cernavodă, Florian Cormoş a determinat moartea a 115 deţinuţi. „Din consemnările acelei perioade reiese faptul că regimul impus de Cormoş depăşea ca duritate limitele descrise de regulamentul de funcţionare a Direcţiei Generale a Penitenciarelor, Coloniilor şi Unităţilor de Muncă. Bătăile până la spitalizarea sau decesul deţinutului, încarcerarea pe perioade lungi doar în cămaşă şi lenjerie, obligarea inapţilor să muncească, înfometarea, munca fără oprire pentru 24 de ore, fără hrană, munca pe şantier pe timp de ger în îmbrăcăminte sumară (D3403 f 3) au condus la o rată a mortalităţii de 30 de decese lunar precum şi la creşterea numărului de inapţi de muncă la 400, din 2500", se arată în denunţul IICCMER.

Florian Cormoş este cel de-al treila „călău comunist” pe numele căruia IICCMER a depus plângere penală la Parchet. Primul este Alexandru Vişinescu, fostul comandant al închisorii de la Râmnicu Sărat, acuzat oficial de genocid. Al doilea este Ion Ficior, fost comandant al lagărului de la Periprava, acuzat şi el oficial de genocid.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii