Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:45 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Membru CSM „Declaraţia lui Tăriceanu la adresa justiţiei este foarte gravă”

ro

11 Sep, 2015 15:24 1068 Marime text
 
Judecătorul Horațius Dumbravă, membru al CSM, consideră că declarația recentă a lui Călin Popescu-Tăriceanu la adresa justiției "este foarte gravă, pentru că a făcut-o din perspectiva forului legislativ, de la cel mai avizat membru al său - președintele Senatului", informează România TV.

„Interpretând-o, înțeleg că judecătorii, prin faptul că admit cereri de arestare preventivă înaintate de Ministerul Public, ar săvârși un atentat constituțional la adresa altor puteri în stat și că s-ar aduce chiar atingere stabilității democrației țării. Spun judecătorii, pentru că ar trebui să fie clar că nu procurorii decid în cauzele penale, ei sunt cei care propun", a judecătorul Horațius Dumbravă pe Facebook.

El precizează că soluțiile pe care le are la îndemână judecătorul sunt de admitere sau respingere a solicitării, iar denunțul se coroborează cu alte probe pentru a forma convingerea judecătorului că propunerea procurorului este corectă.

„Mi-e clar că domnul Tăriceanu crede că justiția e abuzivă, în special acum, când sunt arestați foarte mulți politicieni. Vă asigur că emoția politică sau așa zisa 'instabilitate' gravă între puterile statului, adusă de denunțători cu mâna magistraților, este străină judecătorilor atunci când analizează propunerile sau cererile procurorilor. De altfel, eu, ca cetățean, tocmai pentru cele afirmate mai sus, fac un apel ca toți cei care constată o faptă de natură penală să o denunțe și să-și asume responsabil acest gest cetățenesc. Doar așa putem curăța societatea românească de flagelul corupției", a mai scris Dumbravă.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susținea, pe 7 septembrie, că ar putea exista anumite "nepotriviri" în acțiunile DNA referitoare la primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, și invita partidele politice parlamentare să adopte de urgență un program legislativ menit să rezolve "gravele probleme din Justiție".

În opinia sa, partidele politice au obligația să soluționeze urgent problemele Justiției pentru refacerea echilibrului dintre puterile statului, pentru controlul reciproc al acestora și pentru stabilitatea democratică a țării, fiindcă este "inadmisibil" ca sistemul democratic parlamentar să fie înlocuit de "unele instituții de forță ale statului".

De asemenea, președintele Senatului arăta că lupta anticorupție trebuie continuată, însă "nu e admisibil ca stabilitatea în funcții înalte și reputația politicienilor să atârne de declarațiile vreunui denunțător aflat, eventual, în penitenciar și care ar spune orice ca să mai scape din pedeapsă".

„Parlamentul trebuie să adopte măsuri legislative care să elimine neregulile și abuzurile unor magistrați și interferența neavenită în actul de Justiție a unor instituții din afara autorității judecătorești. Cazul Rarinca și nenumăratele procese pierdute de statul român la CEDO stau mărturie în acest sens. Sprijinul din partea altor partide pentru acest demers a fost firav. Unii sunt complici și alții sunt timorați. Politicienii care se bucură atunci când un adversar politic, chiar nevinovat, ajunge prin dosarele DNA ar trebui să se gândească la faptul că abuzurile unor magistrați s-ar putea repeta și în cazul aliaților politici. În aceste condiții, invit toate partidele parlamentare să ne așezăm la masa negocierilor ca să adoptăm un program legislativ de urgență pentru soluționarea gravelor probleme din Justiție", mai spunea Tăriceanu.




Sursa: România TV
Sursa foto: nasul.tv
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii