Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:00 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizie a Curţii de Justiţie UE Constanţa, afectată direct

ro

01 Jul, 2014 22:17 2286 Marime text
Statele Uniunii Europene nu sunt obligate să sprijine producţia de energie regenerabilă în alte ţări. A decis, astăzi, Curtea de Justiţie a UE (CEJ). Măsura este una surprinzătoare, conform economica.net, pentru că ea contrazice opinia avocatului general al CEJ, care în luna ianuarie a apreciat că Suedia a încălcat tratatele europene privind libera circulaţie a bunurilor. Cazul a apărut atunci când Suedia a refuzat să acorde subvenţii unui producător finlandez de energie eoliană care opera un parc eolian instalat în arhipelagul Aland, amplasat între Finlanda şi Suedia. Deşi este parte din teritoriul Finlandei, arhipelagul Aland este conectat la reţeaua energetică din Suedia şi locuitori săi vorbesc limba suedeză.
 
În România, la mijlocul anului trecut, Guvernul a decis să reducă ajutoarele acordate pentru energiile regenerabile. Cele mai mari surse din România în acest sector se află în parcurile eoliene din judeţul Constanţa. Conform actului normativ, recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro şi solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene.
 
În urma deciziei de astăzi, statele membre UE pot să limiteze în continuare schemele de suport pentru energiile regenerabile numai pe teritoriul lor. Acest dosar are implicaţii ample într-un moment în care Europa se străduieşte să reducă subvenţiile pentru energiile regenerabile, considerate vinovate pentru creştere costurilor şi reducerea competitivităţii Uniunii Europene.
 
Sursa: economica.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii