Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:03 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De Sarbatori exista un risc mare de imbolnavire cu trichineloza, avertizeaza Ministerul Sanatatii

ro

26 Dec, 2009 13:29 958 Marime text

Specialiştii epidemiologi recomandă populaţiei să nu consume carne de porc neexaminată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât centrele comerciale specializate, atenţionând că în perioada sărbătorilor de iarnă există un risc mai mare de îmbolnăvire cu trichineloză.

De asemenea, este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele, precizează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă. Trichineloza este o boală determinată de Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însa există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului.

Semnele clinice de boală sunt tulburările digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături), care apar la una-două zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

„Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic, unele obiceiuri culinare precum prepararea termică «în sânge» sau consumul de preparate crude ori insuficient prelucrate termic (pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă), achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate, tăierea clandestină a animalelor", precizează sursa citată. Ministerul Sănătăţii menţionează că boala nu se transmite interuman.

Mediafax

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii