Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:20 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la Năvodari, la Marea Baltică Cazahii care deţin Petromidia mai cumpără o rafinărie

ro

10 Jul, 2014 10:45 5712 Marime text
KazMunaiGas discută achiziţia unei rafinării din zona baltică, cu o capacitate de procesare dublă faţă de Petromidia Năvodari, singura lor rafinărie din Europa.
 
Grupul kazah KazMunaiGas, proprietarul Rompetrol negociază cu compania petrolieră poloneză PKN Orlen achiziţia rafinăriei "Mazeikiai" din Lituania, potrivit presei lituaniene, citată de cea kazahă şi preluată de economica.net.

PKN Orlen, una dintre cele mai mari companii petroliere din estul Europei, a cumpărat rafinăria din Letonia în anul 2006. Rafinăria are, teoretic, o capacitate de procesare de 15 milioane de tone pe an (mai mare decât a tuturor celor trei mari rafinării din România la un loc), dar ultimele date arată că procesează doar 9 milioane de tone. Chiar şi aşa, Orlen Lietuva este cel mai mare furnizor de produse petroliere din toată zona baltică.
 
KazMunayGas - compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan deţine în Europa grupul românesc Rompetrol, achiziţionat în 2007. Prin Rompetrol, compania kazahă îşi desfăşoară activitatea în 12 ţări, cu majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania şi Sud-Estul Europei. Cel mai important activ din Europa al kazahilor este rafinăria Petromidia Năvodari, cea mai mare din România.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Radu 10 Jul, 2014 13:25 Confuzia intre "cazahi" si "cazaci" nu este scuzabila. ADMINISTRATOR ZIUA de CT: am corectat. Multumim de sesizare