Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:41 26 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul „Callatis” „De la meșteșug la industrie – patrimoniul tehnic și industrial din România”

ro

17 Sep, 2015 12:09 701 Marime text
 
La începutul anului 2015, Consiliul Europei a propus, ca temă pentru acest an, „Patrimoniul tehnic și industrial”, iar în România s-a stabilit ca titlul evenimentelor organizate în 2015 să fie „De la meșteșug la industrie – patrimoniul tehnic și industrial din România”. În acest context, Muzeul „Callatis”, din cadrul Complexului Cultural „Callatis” din Mangalia, va încerca să readucă în atenția celor interesați de istorie, tradiții și obiceiuri, îndeletnicirile tradiționale dobrogene și măiestria meșterilor creatori de patrimoniu cultural material.
 
„Meșteșugurile și tradițiile culturale din Dobrogea vor fi reînviate, la sediul muzeului nostru, vineri, 18 septembbrie 2015, începând cu ora 11.00, cu susținerea unor oameni deosebiți, interesați de promovarea valorilor culturale dobrogene. Am să-i menționez aici pe Octavian Manu, președintele Asociației „România – Dacia Casa Noastră” și pe sculptorul popular Marin Bălan, cel care a înființat Muzeul de artă populară din comuna Pecineaga.
 
Pe tinerii care fac parte din Asociația „România – Dacia Casa Noastră” i-ați putut vedea întreaga vară, în parcul de lângă lacurile din Neptun, readucând în actualitate meșteșugurile antice ale dacilor și geților, confecționând sub privirile turiștilor: haine, opinci, brățări, amulete, vase din ceramică și arme de luptă (săbii, arcuri, săgeți, scuturi de apărare etc). Tot ei sunt cei care au pus în scenă, în parcul din Neptun, luptele dintre geto-daci și romani și luptele cu gladiatori. Porniți de pe dealurile de la Capidava, au ajuns până la Roma, la cel mai mare festival antic din lume, intitulat „Natalli di Roma”, unde au făcut demonstrații de luptă și au defilat îmbrăcați exact ca dacii sculptați, pentru eternitate, în piatră, pe Columna lui Traian din Roma. La Muzeul „Callatis” ei își vor prezenta propriile creații, confecționate din ceramică, dar și pielărie.
 
Totodată, sculptorul popular Marin Bălan, căruia i se datorează înființarea Muzeului de artă populară din Pecineaga, în care domnia sa a adunat și a pus în valoare obiecte tradiționale românești din zona de sud a Dobrogei, își va prezenta lucrările de artă, pe care le-a realizat din lemn. Artistul predă uneori lecții de sculpură tinerilor care-i vizitează muzeul. Marin Bălan este cunoscut mai ales pentru poarta pe care a sculptat-o la intrarea în muzeul din Pecineaga, alcătuită din 27 de scânduri, pe care a sculptat figuri ale țăranilor din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene”, a menționat cercetător științific doctor Sorin Marcel Colesniuc, șeful Muzeului „Callatis” din cadrul Complexului Cultural din Mangalia.

Ti-a placut articolul?

Comentarii