Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:48 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la 1 august, parlamentarii pregătesc buzunarele pentru pensiile speciale. Ministrul Justiției consideră că magistrații merită cu prisosință aceste pensii

ro

27 Jul, 2016 21:49 1832 Marime text
Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat astăzi că, din punctul său de vedere, magistrații au dreptul la o pensie specială care, în actualul context românesc, nu trebuie pusă în discuție, date fiind așteptările societății de la sistemul judiciar.
 

"Cred că, în ceea ce îi privește pe magistrați, trebuie să fim un pic mai nuanțați. Ei au dreptul la o pensie specială și eu cred că, în actualul context românesc, această pensie specială nici nu trebuie să fie pusă în discuție pentru că societatea așteaptă foarte mult de la sistemul judiciar și pentru importanța autorității judecătorești în orice stat de drept, nu numai în România", a spus Raluca Prună, la sesiunea de întrebări și răspunsuri "De vorbă cu ministrul tău", organizată de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic.

 
Ministrul a arătat că există un ''mit urban'' potrivit căruia magistrații sunt foarte bine plătiți în România, ea explicând că există funcționari publici ale căror venituri depășesc salariul unui magistrat. Tocmai de aceea, Prună nu consideră că pensiile speciale ale magistraților nu trebuie puse în discuție.
 

"Dacă noi, ca societate, suntem serioși atunci când încrederea în justiție este la peste 50%, trebuie să acceptăm că este o chestiune de demnitate să plătim bine pe cei care înfăptuiesc justiția și (...) nu cred că este cazul să punem în discuție pensiile speciale ale magistraților. Cred că ele sunt meritate", a conchis ministrul.

 
Pe de altă parte, parlamentarii vor primi controversatele pensii speciale, de la 1 august. Până acum, circa 600 de foști parlamentari au depus actele pentru a încasa pensiile speciale, iar asta înseamnă, potrivit calculelor, în jur de 200.000 de euro pe lună. Aceste pensii se dau în funcție de numărul de mandate pe care fiecare parlamentar l-a avut.
 
Mai exact, pe lângă pensia de stat, un politician cu un mandat va avea de încasat 1.500 de lei, în timp ce pentru trei mandate, pensia specială ajunge la 6.000 de lei.
 
Mulți oameni consideră imorală această lege, în condițiile în care mulți pensionari din România trăiesc la limita supraviețuirii din pensii. 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii