Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:42 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exclusiv print „Evenimentul zilei“ De ce sunt eliberaţi violatorii. Cazul fetei din Vaslui violată într-un apartament din Constanţa

ro

28 Jul, 2015 10:53 3156 Marime text
 
„Evenimentul zilei“ a solicitat opinia mai multor specialişti în drept, psihologie, sociologie, oameni ai legii implicaţi în cercetarea infracţiunilor de viol pentru a identifica şi înţelege resorturile nevăzute ale verdictelor judecătoreşti prin care sunt eliberaţi, pe bandă rulantă, autorii unor agresiuni sexuale greu de imaginat.
 
Inculpaţii acuzaţi de viol în grup, în mai multe cazuri din ţară, au sfârşit prin a fi eliberaţi de către instanţele de judecată. Aproape că pare un fenomen. Avem persoane cercetate ori judecate în stare de libertate pentru participaţie penală la infracţiunea de viol, în multe cazuri acesta fiind asociată şi cu infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal.
 
Cazul celor 7 violatori de la Vaslui este reprezentativ. Acolo, magistraţii judecătoriei au concluzionat că trei dintre inculpaţi trebuie eliberaţi, pentru că ei şi-au recunoscut fapte, nu au mai încălcat anterior legea penală, sunt dispuşi să plătească daune victimei lor, elevă din comuna Văleni. Ceilalţi patru au fost eliberaţi de Tribunalul Vaslui pe motiv că trebuie să li se acorde egalitate de tratament cu primii trei eliberaţi, după cum ne-au declarat surse judiciare. Parchetul General a finalizat ancheta cu privire la procurorii implicaţi în acest caz şi a trimis raportul la inspecţia judiciară. Adică, magistraţii nu vor fi cercetaţi penal, ci doar disciplinar.
 
Concepţie greşită
 
„Recunoaşterea faptei nu justifică totuşi punerea în libertate a unor asemenea indivizi. Eu privesc din altă persepectivă: odată pus în libertate, un asemenea individ poate să recurgă la o altă infracţiune sau la aceeaşi infracţiune, văzând că reacţia societăţii nu este cea corespunzătoare“, a declarat pentru Evenimentul zilei avocatul Ion Ilie, sugerând că trebuiereconsiderată noţiunea de pericol social pentru ordine publică.
Vina legiuitorului
 
O altă cauză a eliberărilor pe bandă rulantă, invocată de avocat este filosofia noului Cod Penal. „În perioada anterioară noilor Coduri penale nu se punea problema. Persista arestul preventiv chiar și în faza de judecată. Noul Cod Penal nu mai acordă o importanță deosebită unor asemenea infracțiuni, printre care și violul. Cred că toți juriștii ar trebui să analizeze din nou dispozițiile din CODUL Penal, cred că pedepsele ar trebui înăsprite, astfel încât fenomenul să fie eradicat“, a spus avocatul Iordăchescu.
 
Mentalitatea judecătorilor
 
„În condițiile actuale sunt bulversat de o asemenea situație: Vaslui, Constanța, Olt, Gorj. Toate cazurile au același numitor comun, pentru că violul s-a produs în participație penală, victima nu a putut să opună nici un fel de rezistență. Numitorul comun se repetă în sensul că instanțele, independent una de alta, au avut aceeași mentalitate – să fie puși în libertate inculpații acuzați de viol, fără o motivație corespunzătoare. Eliberarea sau nearestarea se bazează pe ideea că nu ar mai prezenta pericol pentru ordinea publică.
 
Model greșit
 
„Mulți dintre autori de violuri sunt liberi pentru că, așa cum la nivel de societate se formează pattern-uri de gândire, de abordare a sexului într-un mod greșit, l fel și în instanță se creează modele de abordare a cazului. Judecătorii încep să creadă că există vinovății comune sau complicități. Este aberant, dar asta reiese dintr-o analiză a cazurilor pe care le-a studiat Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) sau a analizelor informale și în urma discuțiilor purtate cu unii psihologi sau alți specialiști“, a declarat pentru Evz, Alex Cumpănașu, directorul AID.
 
Cei mai mulţi scapă prin împăcare
 
Altă categorie de violatori aflaţi în libertate este cea a inculpaţilor scăpaţi de dosar penal, în urma retragerii plângerilor victimelor lor. Numărul sesizărilor de viol înregistrate de la începutul anului este de 962. Însă, spun poliţiştii, puţine sesizări se transformă în dosare care ajung în faţa magistraţilor din cauză că multe fete, de cele mai multe ori terorizate de frica agresorilor, refuză să îşi menţină declaraţiile şi renunţă la acuzaţiile făcute iniţial. „Există instituţia împăcării. Multe tinere îşi retrag plângerile la scurt timp, din diverse motive, Unele de frică, alteori prefer să uite experienţa sau din diverse multe motive“, spun poliţiştii. Astfel, anul trecut, poliţiştii au trimis la Prachet 875 de dosare şi tot anul trecut, potrivit bilanţului Ministerului Public, 469 de persoane au fost trimise în juedactă pentru viol, patru dintre inculpaţi fiind vinovaţi de viol soldat cu moartea victimei. În plus, 66 dintre violatori erau minori.
 
Fetele violate merg la psiholog, nu şi la poliţie
 
Situaţia cazurilor de viol  nu pare să fie cunoscută cu exactitate de oamenii legii pentru că, după cum explică psihologii, există multe victime care refuză să meargă în faţa autorităţilor, dar merg la centre specializate, unde ajung în faţa psihologilor pentru susţinere. „Avem fete cărora le acordăm asistenţă, dar nu au reclamat violul la poliţie. Nu vor să facă asta. Unele tinere spus că sunt prea traumatizate şi că nu sunt pregătite în cazul unei confruntări cu cei care le-au maltratat. Este o situaţie delicată“, a precizat pentru EVZ un psiholog.
 
Victimele, marcate pe viaţă
 
Despre aceste fete, specialiştii spun că se recuperează extrem de greu. Este foarte importantă vârsta la care au trăit această experienţă, dar şi trecutul pe care îl au. Cele mai multe sunt marcate pentru toată viaţa, iar problema este că autorităţile fac acum eforturi pentru a interveni, în mod pompieristic, mai atrag atenţia psihologii.
 
Există şi situaţii în care tinerele solicită să intre în programul de protecţie a martorilor, să li se schimbe numele, domiciliul şi să uite de trecut, din teama de a da ochii cu infractorii periculoşi.
Cazurile sunt oricum puţine, pentru că nu toate tinerele îşi cunosc drepturile.
 
Vor fi mereu arătate cu degetul!
 
Psihologii cred că societatea românească va avea mereu victime „care vor fi arătate cu degetul, care nu sunt crezute sau cărora li se va spune că au avut o parte din vină“, spun specialiştii. „Ce căutai acolo?“, „De ce nu erai acasă?“, „De ce erai îmbrăcată în fustă scurtă?“, vor fi mereu întrebări pe care ţi le vor pune „judecătorii“ din popor. Mentalităţile vor putea fi schimbate doar dacă Biserică, şcoala dar şi alte autorităţi se vor implica mai mult şi vor face să se înţeleagă valorile sociale, dar şi să se explice pe înţelesul tuturor spiritul legii, mai sunt de părere specialiştii.
 
„Multe dintre tinerele care depun plângeri pentru viol şi le retrag din cauza ameninţărilor primite“, ofiţer judiciar.
 
Obiceiuri noi, periculoase
 
Asociaţia pentru implemntarea Democraţiei (AID) atrage atenţia că, în soceitatea românească, „există un pattern periculos, din cauza pro-motivării excesive a sexului în spaţiul public. Există două situaţii. Primul obicei nou, periculor, este Acela că iubiţii fetelor, după ce fac sex cu ele, ajung să îşi îndemne iubitele să facă sex şi cu prietenţii lor, în idea de a-şi mări experienţă. Şi un alt obicei care se repeat, al doilea, este instalat în cuplurile sărace. Acolo, băieţii le cer fetelor să facă sex cu alţi cunoscuţi pentru a face rost de bani. Sună revoltător, dar aceste obiceiuri se întâmplă în societatea noastră“,  a declarant, pentru Evenimentul Zilei, Alexandu Cumpănaşu, directorul AID. Problema este că şi magistraţii au ajuns să creadă, în aceste condiţii, că şi victimele violurilor au partea lor de vină. Şi în instanţă se crează modele de abordare a cazului. „Aceste tipuri de modele sunt foarte periculoase şi duc la diluarea actului de justiţiei şi,  pentru că rezultatul este cercetarea în libertate a violatorilor, s-ar putea ajunge şi la un alt fenomen periculos – rezolvarea problemei pe cale personală“, mai este de părere Cumpănaşu.
 
VASLUI - Siluită pe câmp ore în şir, de şapte tineri
 
Cazul elevei MMR care a fost violată, in luna noiembrie 2014, de către şapte tineri, în Vaslui este binecunoscut. Inculpaţii Silviu Burada, Paul Burlacu, Silviu Avădanei, Petrică Bolboceanu, lonut Boicu, Rotaru Alin şi Ionut Surlea au fost trimişi în judecată pentm viol şi lipsire de libertate. Eleva a fost violată ore în şir pe câmpul din apropierea localităţil Văleni, judeţul Vaslui. „Călăii“ ei o trezeau din leşinuri cu alcool şi continuau să o batjocorească. Cei şapte violatori, cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, au fost eliberaţi, în lunile aprilie şi mai, prin decizii ale Judecătoriei Vaslui si ale Tribunalu-lui Vaslui. Trei dintre ei şi-au recunoscut faptele, restul nu. În urma scandalului iscat în rândul opiniei publice, ca urmare a eliberării acestora, Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii cercetează disciplinar trei judecători şi un procuror implicati în eliberarea violatorilor. Judecătorii sunt suspectati că au acţionat cu reacredinţă sau gravă neglijentă, în timp ce procurorul e cercetat pentru că nu a contestat eliberarea.
 
CONSTANŢA - Tânăra batjocorită a scăpat sărind de la etajul 4 dintr-un bloc
 
Un alt caz asemănător celui de la Văleni s-a petrecut la Constanţa, atenţia asupra dosarului fiind atrasă de AID. O tânără, în vârstă de 22 de ani, tot din judeţul Vaslui, a fost sechestrată timp de două zile, între 8 si 10 februarie 2015, într-un apartament din Constanţa. Tânăra a fost violată si bătută de mai mulţi bărbaţi, aflaţi, acum, în libertate. Fata a cunoscut un băiat pe Facebook şi a mers la Constanţa să îl intâlnească. Acolo a fost bătută şi obligată să intreţină raporturi sexuale cu mai mulţi indivizi. Pentru a scăpa, a sărit de la etajul al 4-lea al blocului. La solicitarea AID, Parchetul General a transmis că cei patru violatori - Valentin-Marius Trifan, Dan-Alexandru Oltineanu, Gheorghe Velicu şi Ştefan - Adrian Alexa - au fost puşi în libertate sub control judiciar de Judecătoria Constanţa, pe 26 iunie. Procuroril au făcut recurs, dar pe 30 iunie Tribunalul Constanţa a menţinut verdictul Judecătoriei.
 
Despre acest ultim caz puteţi citi mai multe pe ZIUA de Constanţa: BĂTUTĂ ŞI VIOLATĂ DUPĂ CE S-A ÎNTÂLNIT CU UN BĂRBAT DIN CONSTANŢA CUNOSCUT PE FACEBOOK


Text preluat integral de pe Evenimentul Zilei
 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii