Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:05 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce se tem cel mai tare notarii Uniunea Naţională a Notarilor Publici desfiinţează intenţia Guvernului de a acorda secretarilor de primărie atribuţii notariale

ro

19 Sep, 2013 18:05 3173 Marime text
Uniunea Nationala a Notarilor Publici se opune initativei Guvernului de a acorda secretarilor de comune atributii notariale, se arata intr-un punct de vedere transmis Hotnews.ro. Opinia biroului executiv al UNNPR este ca "promovarea unei asemenea initiative nu face decat sa creeze o bresa in siguranta circuitului civil care si asa din cauza crizei economice este destul de firav". Vicepremierul Liviu Dragnea a semnat pe 12 septembrie un acord cu Asociatia Comunelor din Romania in care li se promite, intre altele, "cresterea rolului secretarului comunei in ce priveste actele notariale", dupa cum se arata intr-o anexa a acestui acord.

"Pentru unii, taxele care se platesc la notar sunt foarte mari. Stiu ca a mai fost in Romania aceasta situatie, in care secretarul avea aceasta competenta. Nu este un subiect usor, dar sustin aceasta idee', a afirmat ministrul Dezvoltarii pe data de 12 septembrie, citat de Agerpres. Potrivit susei citate, primarii de comune i-au cerut  vicepremierului Liviu Dragnea elaborarea unui act normativ care sa acorde secretarului din primarie competente notariale, respectiv sa poata legaliza, spre exemplu, schimbul de terenuri intre doi cetateni.

Mai citeşte şi

Pe cine a trimis in judecata anul acesta Anticoruptia din Constanta. Notari publici politisti si afaceristi


Notarii sustin ca o buna parte din cei 2860 de secretari ai comunelor nu au studii juridice, desi lege le-o cere insa s-au acordat o serie de derogari in vigoare si azi. "La nivelul anului 2009, un numar total de 1638 de secretari indeplineau cerinta studiilor superioare juridice (sau administrative), deci doar cca.57%", sustine UNNPR. Notarii mai spun primariile nu dispun de "infrastructura adecvata  care sa permita accesul la diverse registre de evidenta printre care se numara cartea funciara, registrul de evidenta a persoanei pentru a putea stabili valabilitatea actelor de identitate prezentate" pentru a asigura  maximul de siguranta in derularea unor activitati juridice de natura patrimoniala.

"De altfel, dupa incheierea unui act sau proceduri notariale se impune efectuarea unor activitati ulterioare si anume, cu titlu de exemplu, in cazul instrumentarii unui act de schimb imobiliar trebuie incasat si virat la bugetul de stat impozitul pe tranzactie prevazut de art.771din Codul fiscal, transmiterea pe cale securizata a actului si documentatiei aferente la cartea funciara in vederea intabularii actului, comunicarea la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor", se mai arata in comunicatul UNPR.

Notarii sustin ca argumentul scaderii costurilor cu serviciile notariale nu tine deoarece "instrumentarea actelor si procedurilor notariale este grevata de numeroase taxe, impozite, contributii si tarife datorate bugetului general consolidat". "Daca Asociatia Comunelor si Guvernul isi propun intr-adevar sa dezvolte activitatea notariala pentru cetatenii din mediul rural, aceasta se poate face, in primul rand, prin acordarea de reduceri sau chiar scutiri de taxe si impozite", sustin notarii

Citeste mai jos integral explicatiile UNNPR
Opinie UNNPR


sursa: hotnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii