Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:21 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dan Voiculescu şi Sorin Alexandrescu, trimişi în judecată de DNA în dosarul RCS&RDS

ro

01 Oct, 2013 15:48 1742 Marime text
Directorul general Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, şi Dan Voiculescu, au fost trimişi în judecată în dosarul privind şantajarea administratorului firmei RCS&RDS Ioan Bendei.

Redăm, mai jos, integral, comunicatul DNA.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane, acționari și angajați ai unor instituţii media, precum şi a unui demnitar al statului român, angajat al A.N.A.F, în legătură cu folosirea acelor instituţii media (televiziuni, publicații on line și scrise) pentru șantaj cu scopul obţinerii de foloase materiale ilicite însemnate.
Astfel, în cauză au fost trimiţi în judecată, în stare de libertate, următorii inculpaţi:

1. ALEXANDRESCU GEORGE SORIN, director general al S.A. ANTENA TV GROUP S.A., în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de şantaj,
2. VOICULESCU DAN, în sarcina căruia s-a reținut complicitate la infracțiunea de şantaj,
3. VOICULESCU CAMELIA – RODICA, asociat la S.C. ANTENA TV GROUP S.A. și la S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L., în sarcina căreia s-a reținut complicitate la infracțiunea de şantaj,
4. MATIESCU GEORGE DANIEL, director general al INTACT PUBLISHING S.R.L., în sarcina căruia s-a reținut complicitate la infracțiunea de şantaj
5. POP ŞERBAN, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (A.N.A.F.), la data faptelor, avocat suspendat, în sarcina căruia s-a reținut infracţiunea de folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii
6. persoana juridică S.C. ANTENA 3 S.A., în sarcina căreia s-a reținut complicitate la infracțiunea de şantaj,
7. persoană juridică S.C. ANTENA TV GROUP S.A., în sarcina căreia s-a reținut infracţiunea de şantaj,
8. persoană juridică S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L., în sarcina căreia s-a reținut infracţiunea de şantaj,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 16 aprilie – 21 mai 2013, în calitate de director general al S.C. ANTENA TV GROUP S.A., inculpatul Alexandrescu George Sorin a exercitat în mod repetat și gradual acte de constrângere asupra unui acționar al unei societăți comerciale (parte vătămată) ameninţându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupţie, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat.
În mod concret, inculpatul Alexandrescu George Sorin a exercitat acte de ameninţare cu publicarea, prin intermediul entităţilor media, a unor documente care, în opinia sa, argumentau o pretinsă faptă de corupţie săvârşită de partea vătămată, în situaţia în care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune aparţinând S.C. ANTENA TV GROUP S.A. la un preţ dorit de inculpat. Semnarea contractului în condițiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare 6.480.000 euro/an, pe o durată de 5 ani,  ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanţelor, oprirea campaniei media împotriva societății pe care o reprezenta partea vătămată şi a persoanelor din conducerea acelei societăţi.
Actele de constrângere, prin ameninţare, s-au exercitat în mai multe feluri:
- verbal, prin afirmații legate de perspectiva declanșării unui scandal mediatic
- prin intermediul unui spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupție în care ar putea fi implicată partea vătămată. Acest spot publicitar a fost realizat din dispoziţia inculpaților Voiculescu Camelia – Rodica și Alexandrescu George Sorin la data de 8 mai 2013 şi a fost difuzat în perioada 9 - 30 mai 2013 cu o frecvenţă de 5 ori pe zi (în total de 401 ori) de toate posturile TV aparţinând S.C. ANTENA TV GROUP S.A. şi S.C. ANTENA 3 S.A.
- prin înscrisuri având caracter de somație, emise de către INTACT PUBLISHING S.R.L., semnate de  Matiescu George-Daniel, în calitate de director general și trimise către partea vătămată și către alte persoane, prin care, sub pretextul desfășurării unei anchete jurnalistice, se solicitau relații privind împrejurarea care făcea obiectul șantajului.
În contextul activităților descrise mai sus, cu ocazia mai multor întâlniri, inculpatul Alexandrescu George Sorin i-a reamintit părții vătămate că singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa și, implicit, activitatea pe care o desfășoară în cadrul societăţii este semnarea contractului cu ANTENA TV GROUP, în condițiile impuse.
Informațiile pe care s-a sprijinit  Alexandrescu George Sorin pentru a exercita actele de șantaj la adresa părții vătămate au fost obținute de la inculpatul Pop Şerban, președinte al ANAF la acea dată. Astfel, în luna februarie 2013, acesta din urmă i-a remis lui Alexandrescu George Sorin un set cu documente provenind de la angajaţii Gărzii Financiare, în condiţiile în care, în calitatea sa de preşedinte al ANAF, era obligat să asigure confidenţialitatea informaţiilor obţinute, în virtutea funcției, de la angajați. În acest fel, Pop Şerban i-a asigurat lui Alexandrescu George Sorin un ascendent în discuţiile cu partea vătămată și, totodată, un potenţial subiect de presă, iar pentru sine ulterior, a obţinut promisiunea că va fi sprijinit pentru menţinerea în funcţia de preşedinte al ANAF.
În perioada menţionată, inculpatul Voiculescu Dan, prin demersurile sale, a sprijinit  acţiunile desfăşurate de Alexandrescu George Sorin care erau menite să mențină și să accentueze  starea de presiune psihică asupra părții vătămate.
Demersurile de sprijin s-au făcut în mod direct, prin discuții și îndrumări adresate  inculpatului Alexandrescu George Sorin și indirect, prin intermediul fiicei sale, inculpata Voiculescu Camelia – Rodica. La rândul său, inculpatul Alexandrescu George Sorin l-a informat constant, fie direct, fie prin Voiculescu Camelia – Rodica,  despre stadiul acțiunilor de șantajare și despre poziția părții vătămate.
Prin intermediul site-urilor Income Magazin şi Jurnalul Naţional deținute de  S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L, inculpatul Matiescu George Daniel, în calitatea sa de director general, a girat publicarea unor ştiri negative la adresa societății reprezentate de partea vătămată, în scopul susţinerii actelor de şantaj exercitate de inculpatul Alexandrescu George Sorin.  De asemenea, a acceptat şi a semnat înscrisurile trimise la data de 24 aprilie 2013 către partea vătămată și către alte persoane, în condiţiile în care acestea nu vizau niciun fel de investigaţie jurnalistică, ci erau acte de constrângere prin ameninţare cu publicarea detaliilor unor pretinse fapte de corupţie.  La data de 23 aprilie 2013, la luarea deciziei de trimitere a acestor înscrisuri a participat și inculpata Voiculescu Camelia – Rodica.
În contextul sprijinului acordat activităţilor exercitate de inculpatul Alexandrescu George Sorin pentru şi în numele S.C. ANTENA TV GROUP S.A. se înscriu şi emisiunile difuzate, începând cu data de 30 mai 2013, de postul de televiziune Antena 3 (deținută S.C. ANTENA 3 S.A.), în sensul în care s-a  urmărit exonerarea de răspundere penală a inculpatului, denigrarea sistemului judiciar, vizând influenţarea deciziei magistraţilor în ceea ce priveşte urmărirea penală şi judecata măsurilor preventive în prezenta cauză penală.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii