Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:36 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dacian Cioloș Uniunea Europeană nu va mai fi aceeaşi după Brexit

ro

27 Aug, 2016 19:03 1416 Marime text
Premierul Dacian Cioloș a declarat astăzi, după întrevederea avută cu omologul polonez Beata Szydlo, că Uniunea Europeană nu va mai fi aceeași după ieșirea Marii Britanii, acesta fiind "un moment de cotitură" care trebuie folosit pentru a face mai credibilă UE în ochii cetățenilor, transmite Agerpres.

"Uniunea Europeană nu va mai fi aceeași după ce Marea Britanie va ieși. (...) Credem că trebuie să profităm de acest moment de cotitură și să discutăm măsuri care pot fi luate și pe termen scurt și pe termen lung pentru a îmbunătăți funcționarea Uniunii Europene și pentru a face mai credibilă Uniunea Europeană în ochii cetățenilor. E foarte important să evităm forțe și fenomene centrifuge europene, să rămânem uniți", a spus premierul Dacian Cioloș, într-o declarație de presă comună cu omologul polonez, la Gura Humorului.


Cioloș a subliniat că Marea Britanie va rămâne un partener strategic pentru România.

"Și pentru România, Marea Britanie rămâne un partener strategic. (...) Noi suntem interesați ca aceste negocieri de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană (...) să nu scoată Marea Britanie din anumite proiecte de colaborare în interiorul UE, cum ar fi politica de securitate comună și de apărare", a precizat Cioloș. "Credem că această (...) analiză trebuie să meargă dincolo de apărare militară, să ne gândim cum putem lucra împreună mai eficient la nivel european pentru a interveni pe subiecte mai largi legate de securitate, cum ar fi terorismul, cum ar fi apărarea împotriva unor dezastre naturale, capacitate, forță de reacție rapidă a Uniunii Europene", a spus Cioloș.


Un subiect de interes comun pentru Polonia și pentru România este modul în care se va defini aplicarea liberei circulații a persoanelor.

"Libera circulație a persoanelor și a lucrătorilor din Uniunea Europeană în Marea Britanie este un subiect important în contextul discuțiilor și al accesului Marii Britanii la piața comună europeană", a arătat Cioloș.


Potrivit premierului, ieșirea Marii Britanii din UE va avea un impact și asupra modului cum va fi gândit bugetul european. "În bugetul european, în momentul de față, politica de coeziune și politica agricolă comună reprezintă o parte importantă. (...) Uniunea Europeană trebuie să continue să aibă un buget consistent pentru a finanța politici comunitare", a mai spus Cioloș.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii