Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:19 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea Supremă a constatat azi neregularitatea unui rechizitoriu emis de DNA

ro

11 Aug, 2015 17:57 2153 Marime text
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a constatat azi neregularitatea rechizitoriului emis de Direcţia Naţională Anticorupţie, în ceea ce priveşte descrierea infracţiunilor de şantaj pentru care au fost trimişi în judecată Marius Radu Vlădoianu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, şi Ionel Tudosan, procuror în cadrul DIICOT – Structura Centrală.
 
Concret, Înalta Curte a constatat: neindicarea, pentru fiecare din cei doi inculpaţi în parte, a persoanelor asupra cărora s-ar fi exercitat activitatea de constrângere, neaudierea persoanelor vătămate în această calitate, nedescrierea acţiunilor concrete de constrângere exercitate de fiecare dintre inculpaţi, în raport de părţile vătămate, dar şi neindicarea acţiunilor pe care fiecare din cei doi inculpaţi ar fi trebuit să le desfăşoare în cadrul infracţiunii/infracţiunilor de şantaj.
 
Decizia instanţei va fi trimisă la DNA, în vederea remedierii neregularităţii constate în actul de sesizare, procurorul urmând să comunice judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori dacă solicită restituirea cauzei.
 
Tot azi, Curtea Supremă a înlocuit măsura arestului preventiv luat faţă de Marius Radu Vlădoianu cu controlul judiciar. De asemenea, judecătorii au revocă măsura controlului judiciar aplicată lui Tudosan.
 
Deciziile nu sunt definitive, ele putând fi atacate cu contestaţie.
  
Cei doi au fost trimişi în judecată pe data de 30 iunie.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că „în perioada iulie 2012 – septembrie 2013, inculpatul Vlădoianu Marius Radu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, beneficiind de ajutorul unei alte persoane, a pretins de la un martor denunțător sume de bani totalizând aproximativ 7.000 de euro și un comision de 20% din valoarea unui contract sau 20% din suprafața terenului aflat în litigiu pe rolul instanței, pentru a-și exercita influența asupra magistraților judecători, astfel încât persoana denunțătoare să obțină o hotărâre favorabilă într-o cauză civilă privind reconstituirea dreptului de proprietate, aflată în recurs, iar pe de altă parte, pentru a-i facilita o executare silită“.
 
„Presiuni asupra unor oameni de afaceri“
 
„Legătura dintre Vlădoianu Marius Radu și denunțătorul din prezenta cauză a fost intermediată, în perioada iulie 2002 – aprilie 2013, de o altă persoană care a pretins și a primit pentru Vlădoianu Marius și pentru sine diferite sume de bani de la denunțător. Ulterior, în perioada iunie 2014- februarie 2015, pentru a obține o sumă de bani necesară acoperirii prejudiciului stabilit de organele fiscale (peste 1 milion lei) într-un dosar ce viza o societate comercială în care persoana de legătură și soția procurorului aveau interes, inculpatul Vlădoianu Marius Radu, beneficiind de ajutorul aceleiași persoane, a exercitat presiuni asupra unor oameni de afaceri sirieni ce au avut relații contractuale cu respectiva societate, pentru a-i determina să suporte acel prejudiciu. Astfel, Vlădoianu Marius Radu i-a constrâns pe oamenii de afaceri sirieni să încheie un contract de vânzare-cumpărare pentru un imobil la un preț supraevaluat, care să acopere prejudiciul și să asigure un profit pentru el și pentru persoana de legătură“, conform DNA.
 
„Amenințări“
 
„În acest sens, Vlădoianu Marius Radu le-a adresat amenințări că va fi deschis un dosar penal pe numele lor la DIICOT București. Oamenii de afaceri sirieni au fost contactați și de către persoana de încredere a lui Vlădoianu Marius Radu care le-a adresat amenințări și care a formulat o sesizare penală, care însă nu a fost înregistrată în evidențele DIICOT, de către procurorul Tudosan Ionel. Cu toate acestea, în luna februarie 2015, oamenii de afaceri sirieni au fost citați la DIICOT București de procurorul Tudosan Ionel, fără ca acesta să fie învestit cu soluționarea vreunei cauze care să privească persoanele anterior menționate. Mai mult, procurorul a efectuat acte de urmărire penală fără să existe o cauză pe rolul DIICOT. În acest fel, inculpatul Tudosan Ionel l-a ajutat pe Vlădoianu Marius Radu să îi constrângă pe oamenii de afaceri sirieni să cumpere imobilul la prețul impus, prin deschiderea unui dosar penal pe numele acestora și citarea acestora la DIICOT București, în perioada în care Vlădoianu Marius Radu purta cu aceștia negocieri de încheiere a tranzacției, creându-le acestora convingerea că Vlădoianu Marius Radu are influența necesară pentru a le provoca probleme dacă nu dau curs solicitării“, se mai arată în rechizitoriu.  
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii