Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:46 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Paginadebanci.ro Curs CHF-leu înghețat și la Constanța, într-un credit Bancpost

ro

10 Jul, 2015 13:07 2121 Marime text
 
Veștile proaste pentru Bancpost vin în valuri. O instanță a Tribunalului Constanța a decis înghețarea cursului francului elvețian (CHF) la nivelul din data acordării, după ce a constatat caracterul abuziv al clauzei de dobândă, scrie paginadebanci.ro.

Recent, o instanță a Tribunalului Gorj a decis, tot într-unproces contra Bancpost, că sunt abuzive clauzele de administrare lunară, de acordare, de calcul al dobânzii și cea privind suportarea de către client a diferenței de curs valutat pentru francul elvețian.

De altfel, la Constanța a mai existat o soluție de înghețare a cursului leu-franc elvețian în urmă cu aproximativ  lună.

„Tip soluție: Admite în parte cererea

Soluția pe scurt:

Admite în parte acţiunea formulată de reclamanţii (…) în contradictoriu cu pârâtul S.C. BANCPOST S.A.

Constată caracterul abuziv al clauzei contractuale inserate la art. (…), în ceea ce priveşte dobânda variabilă în funcţie de LIBOR CHF, respectiv „după împlinirea termenului de 6 luni, rata dobânzii este variabilă, în funcţie de EURIBOR/LIBOR CHF/LIBOR/BUBOR la şase luni.”

Constată nulitatea absolută a acestei clauze.

Dispune îngheţarea cursului de schimb valutar CHF – leu pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit la valoarea de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului.

Obligă pârâtul să restituie reclamanţilor sumele achitate ca urmare a majorării indicelui CHF/Libor, calculate pentru perioada 21.07.2011 – 21.07.2014.

Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, care se va depune la Judecătoria Constanţa. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 29.06.2015”, se arată în decizia instanței.



Sursa: paginadebanci.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii