Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curg reacțiile după ce Regele Mihai i-a fost retras titlul Principelui Nicolae

ro

11 Aug, 2015 10:00 2893 Marime text
Aşa cum probabil că aţi aflat, regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de "Principe al României" și calificativul de "Alteță Regală". Regele l-a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Motivul ar fi că pasiunile și atitudinea principelui Nicolae sunt incompatibile cu activitatea de moștenitor. Toată lumea a rămas înmărmurită. Reacțiile sunt diverse. Internauții monarhiști, care-l susțin pe Nicolae, se declară consternați și dezamăgiți.

Iată câteva dintre comentariile de pe Facebook:

"Oare devenise prea popular și iubit si din această cauza a fost îndepărtat? Principele Nicolae era în plus și un pericol... mai ales că avea mulți suporteri printre monarhiști. Era singurul bărbat din linia de succesiune și monarhiștii ceruseră insistent ca el să fie declarat moștenitor. Nu cred în explicațiile oficiale... Astăzi a fost o zi tristă pentru mine.... Acum câteva zile am scris pe site-ul Principelui Nicolae: "Felicitari Principe! Sunteți un tânăr de excepție și sperăm din tot sufletul să deveniti viitorul nostru Rege! Aștept cu nerăbdare acest mare eveniment, va fi cea mai mare bucurie din viața mea!". M-am atașat foarte mult de Principele Nicolae și am admirat eforturile sale de a învăța limba și a cunoaste țara și oamenii.... Implicarea sa în activități caritabile și sociale a fost exemplară... Respect Casa Regală, pe Principesa Margareta și Regele Mihai, dar ziua de astăzi ramâne pentru mine o zi tristă... O fotografie cu Principele Nicolae, care de astăzi se numeste d-l Nicolae Mihai Medforth-Mills, după spusele d-lui Ioan Luca Vlad, consilier al Casei Regale. În semn de prețuire afișez astăzi o fotografie a Principelui Nicolae, pardon, al d-lui Nicolae Mihai Medforth-Mills făcuta la Gura-Humorului, orașul meu natal, pe malul râului Moldova, după o vizită privată la Mănăstirea Voroneț. Pentru mine ramâneți Principele Nicolae!"

"Sunt dezamăgită de viitorul monarhiei în România, setea de putere există și în familia regală. Adio monarhie în România!"

"Îmi pare rău, Coroana a suferit o mare pierdere prin luarea acestei decizii!"

"Cred că deja ideea de restaurație monarhică în Romania nu mă mai atrage. Celelalte variante de urmași la tron chiar că nu mă încântă absolut deloc. Cei cărora nu le surâde ce am afirmat fie-le de bine. Probabil că este o decizie influențată de indivizii de pe la unele structuri, cărora le displace principele, fiind prea independent și deloc șantajabil de către aceștia. C'est la vie. Trăim în România, țara tuturor posibilităților."

"Sunt profund afectată de ceea ce am citit. Refuz să cred ca este adevărat! Îmi pare rău și mi-aș dori să știm mai multe... noi, cei care am crezut în el!"

"Acum câteva zile vorbeam cu cineva exact despre cât de popular este Nicolae în on-line și ce bine că e promovat pentru că face lucruri frumoase. Și azi asta... De ce???".

“We stand by our KING even when he's wrong or when he's misled. We respect our KING's decisions even when we don't agree with them or understand them. And nobody can take our right to love our PRINCE and to look forward for the day when he will take over the right to the crown which belongs equally to his grandfather and the people. Long live King Michael! Long live Prince Nicholas!”

Istoricul Filip-Lucian Iorga: “Sunt undeva, în Transilvania, şi scriu despre Primul Război Mondial. Îi întâlnesc, în memoriile şi jurnalele inedite cu care lucrez, pe Ferdinand Întregitorul şi pe iubita Regină Maria, Mama Răniţilor. Pe la prânz, încep să sune telefoanele: televiziuni, posturi de radio, ziare. Aflu cu surprindere şi cu mâhnire că Majestatea Sa Regele Mihai i-a retras Principelui Nicolae titlul de Principe al României şi calificativul de Alteţă Regală şi l-a eliminat din linia de succesiune la Coroana României. Aşadar, nepotul lui Ferdinand Întregitorul şi-a eliminat nepotul din ordinea de succesiune.

Am scris o carte împreună cu Principele Nicolae, Drumul spre casă (Editura Curtea Veche, 2014), în care nepotul Regelui se prezenta românilor. Am avut şansa să petrec mult timp cu el şi i-am admirat curajul, dragostea de ţară şi dorinţa de a-şi îndeplini dificila misiune de Principe al României. Pentru mine, rămâne un prinţ autentic pe care am avut şansa să-l cunosc. A fost o mare plăcere să lucrez la această carte şi am urmărit cu bucurie interesul, curiozitatea şi deschiderea cu care publicul a primit-o. Nu e deci nefiresc ca presa şi prietenii să vrea să afle mai multe de la mine despre decizia de azi.

Ştiu că mulţi regalişti sunt dezamăgiţi şi că foarte mulţi români sunt surprinşi. Cel mai mare risc în astfel de momente este ca, pe fondul unui comunicat destul de tehnic, al unor explicaţii oficiale evazive şi al sentimentelor contradictorii, să apară o sumedenie de teorii, de presupuneri, de istorii imaginare, să se caute vinovaţi, să se creeze tabere. E bine să ne ferim de astfel de sminteli. Când vine vorba de regalitate, bârfele şi presupunerile nedocumentate nu-şi au rostul.

Ferdinand Întregitorul era german, dar a intrat în Marele Război împotriva Germaniei. Era un Hohenzollern, dar şi-a asumat excluderea din familie pentru a urma voinţa naţiunii sale de a elibera Transilvania. Era catolic, dar şi-a asumat excomunicarea pentru a-şi boteza copiii în ritul ortodox al ţării de adopţie. Mulţi nu l-au înţeles decât foarte târziu şi poate că nici astăzi Ferdinand Întregitorul nu e înţeles pe deplin.”



Foto: Facebook
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii