Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:42 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum vor fi pedepsiți profesorii implicați în frauda la bacalaureat

ro

13 Aug, 2015 21:16 1788 Marime text
 
Trei profesori au fost sancționați cu desfacerea contractelor de muncă și alți 20 cu tăieri salariale de 15 la sută pe o perioadă de două - cinci luni, în cazul fraudei la bacalaureat înregistrat în iulie la Colegiul „Vasile Conta" din Piatra Neamţ, a declarat ministrul Educației, relatează romanialibera.ro. 

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu anunța, în 10 iulie, că a fost depistat un caz de fraudă la bacalureat la Colegiul „Vasile Conta" din Piatra Neamţ, de unde au fost eliminaţi din examen aproape 20 de candidaţi.

Cazuri similare au fost atunci depistate și la Colegiul Tehnic „Unirea" din Ştei, judeţul Bihor, și la Liceul „Traian Vuia" din orașul Făget, județul Timiș.

În consecință, în cazul de la Piatra Neamț, s-a dispus desfacerea contractului de muncă pentru trei dintre profesorii implicați și diminuarea salariului cu 15 la sută timp de două - cinci luni pentru alți 20 de dascăli.

În Bihor, 28 de cadre didactice care au făcut parte din Comisia de bacalaureat de la Colegiul Tehnic "Unirea Ştei" au fost sancţionate disciplinar, în cazul fraudei de la examen, pentru nouă profesori a fost desfăcut contractul de muncă, iar în cazul celorlalţi măsura fiind diminuarea salariului.

În total, în acest caz, 37 de profesori au fost cercetați disciplinar, însă s-a decis sancționarea a 28 dintre aceștia.

Astfel, pentru nouă dintre profesori a fost desfăcut contractul de muncă, alţi 11 vor avea salariul de bază diminuat cu 15 la sută timp de șase luni, doi dascăli vor avea diminuat salariul sau indemnizația de conducere tot cu 15 la sută, timp de trei luni, cinci profesori vor avea salariul redus cu zece procente timp de trei luni, iar un cadru didactic a primit avertisment.

Ministerul Educației anunţa, în 5 iulie, că verifică un caz de fraudă la bacalureat, la Colegiul Tehnic "Unirea" din Ştei, judeţul Bihor, unde, în zece din cele 14 săli, profesorii asistenți au fost înregistrați permițându-le candidaților să copieze și chiar ajutându-i.

Urmare a unei sesizări privind existenţa unor similitudini între 42 de lucrări la matematică provenind din centrul de examen Colegiul Tehnic „Unirea" din Ştei, Comisia Judeţeană de Bacalaureat a dispus analiza înregistrărilor din toate cele 14 săli în care s-a desfăşurat proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), informa Ministerul Educației și Cercetării Științifice (MECS).

Ulterior, ISJ Bihor a decis ca 108 candidați din cei 191 care au susținut examenul de bacalaureat la Colegiul Tehnic "Unirea" din Ştei (Bihor) să fie eliminați, iar aproximativ 40 de cadre didactice erau cercetate disciplinar, fiind depusă și o sesizare penală la Poliție.

Din cei 108 elevi eliminaţi, 12 au dat în judecată ISJ Bihor și au obținut, în 16 iulie, suspendarea deciziei până la pronunțarea instanței de fond.



Sursa: romanialibera.ro
Sursa foto: gindul.info




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii