Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:50 23 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum vei fi penalizat de stat, dacă nu îţi plăteşti taxele la timp

ro

21 Jan, 2014 13:45 1360 Marime text
Una dintre cele mai importante reglementari din anul 2013 a fost cea referitoare la penalitatile de intarziere, care, printr-o modificare a Codului de procedura fiscala, au inceput sa se calculeze diferit. Aplicabil din 1 iulie, noul regim al penalitatilor si al dobanzilor de intarziere se va utiliza si in 2014.


ANAF. TAXE. Codul de procedura fiscala a fost modificat prin OUG nr. 50/2013, care a stabilit ca penalitatile de intarziere vor avea caracter sanctionatoriu si se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.

ANAF. TAXE. Incepand din luna iulie, contribuabilii au inceput sa achite, pentru platile catre stat neefectuate la timp, o penalitate de 0,02% pe fiecare zi de intarziere, ceea ce inseamna o penalitate de 7,3% anual, potrivit AvocatNet.ro.

ANAF. TAXE. Pana in iulie, nivelul penalitatii de intarziere era calculat in functie de perioada de intarziere astfel:

- daca stingerea se realizeaza in primele 30 de zile de la scadenta, nu se datoreaza si nu se calculeaza penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale principale stinse;

- daca stingerea se realizeaza in intervalul dintre a 31-a zi si a 90-a zi de la scadenta, nivelul penalitatii de intarziere este de 5% din obligatiile fiscale principale stinse;

- daca stingerea se realizeaza dupa a 91-a zi de la scadenta, nivelul penalitatii de intarziere este de 15% din obligatiile fiscale principale ramase nestinse.

Noile reguli au intrat in vigoare la 1 iulie 2013, fiind aplicabile obligatiilor de plata scadente dupa data de 1 iulie 2013.

"Pentru obligatiile de plata cu scadenta pana la data de 1 iulie 2013 care se sting dupa aceasta data, se aplica nivelul de penalitate de intarziere potrivit legislatiei in vigoare pana la data de 1 iulie 2013", se mai arata in OUG nr. 50/2013.

Sursa: Realitatea.net

Ti-a placut articolul?

Comentarii