Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:35 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum se va aplica impozitul forfetar

ro

13 Sep, 2013 18:56 2110 Marime text

Ministerul de Finanțe urmează să introducă de la 1 ianuarie 2014 impozitul forfetar, astfel încât firmele din domenii cu evaziune fiscală ridicată (precum industria turismului, servicii etc) vor plăti obligatoriu o sumă minimă. Cum se va aplica impozitul forfetar?

Autoritățile au luat în vizor operatorii din turism (hoteluri, pensiuni), restaurantele, barurile și cafenelele, salaoanele de înfrumusețare, spălătoriile auto. Astfel, aceste categorii care până acum plăteau o cotă de 16% impozit pe profit sau 3% din cifra de afaceri vor plăti un impozit forfetar începând, probabil, cu 1 ianuarie 2014. Noua taxa va fi calculată în funcție de mai multe criterii și nu va fi o sumă fixă ca până acum. Suprafața pe care-și desfășoară activitatea va fi un criteriu. În cazul spălătoriilor, stațiilor de vulcanizare sau IT, de exemplu, potrivit Evenimentului Zilei, se va aplica un coeficient de 6 lei până la 10 lei pe metru pătrat. Suma rezultată se înmulțește cu 12 luni. 

La saloanele de înfrumusețare se va lua în calcul, printre altele, numărul de scaune.

La restaurante, alimentaţie şi catering, se pleacă de la o bază de 1.400 de lei, care va ţine cont apoi de variabile ca: rangul localităţii (4 tipuri), suprafaţa utilă a locaţiei, coeficientul de sezonalitate, coeficientul de ajustare pentru spaţiul tehnic.

Pentru hoteluri şi pensiuni, s-a prevăzut o cotă fixă, apoi reduceri în funcţie de sezonalitate, amplasarea în rural sau urban, central sau la periferie etc.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii