Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:00 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum se împarte bugetul Consiliului Județean Constanța, pentru anul 2018. Un consilier județean ridică mai multe semne de întrebare

ro

06 Feb, 2018 19:09 2311 Marime text
Consilierul județean al Partidului Național Liberal în cadrul Consiliului Județean Constanța, Bogdan Bola susține că, având în vedere proiectul de buget supus dezbaterii publice pe data de 15.01.2018, a solicitat săptămâna trecută președintelui Consiliului Județean Constanța și implicit, aparatului de specialitate, să ofere mai multe răspunsuri ne la mai multe întrebări pentru a-și putea forma o imagine cât mai corectă asupra bugetului de venituri și cheltuieli.
 

”Mai mult de 15 milioane de lei dispar ca și venituri pentru județul nostru față de 2017 ( de la 383.969.782 la 368.338.049 în 2018) – puteți să ne argumentați scăderea încasărilor în proiectul de buget al Consiliului Județean Constanța și ce anume a determinat acest fapt?” – a precizat Bogdan Bola.

 
Acesta a precizat că din analiza proiectului de buget reiese că la capitolul “cheltuieli pentru servicii publice comunitare de evidență a populației”, suma alocată crește de la 2,94 milioane la 3,9 milioane lei, iar la capitolul “Învățământ” se prevede o scădere a bugetului de cheltuieli de la 37,43 milioane la 15,87 milioane.
 

”De ce la capitolul “cheltuielile secțiunii de dezvoltare” cheltuielile prevăzute pentru învățământul special sunt doar de 168.536 lei (la jumătate față de anul trecut)? Consider că este nevoie de mai mai multă implicare, coordonare și de mai mult interes pentru acest capitol, mai ales având în vedere nivelul educației la nivel național” – a mai transmis Bogdan Bola.  

 
Pe de altă parte, Bola susține că la capitolul “Sănătate” a fost alocat un buget mai mare cu 4 milioane de lei față de 2017, ajungând la peste 24 de milioane. Bugetul alocat spitalelor generale crește mai mult de două ori față de anul trecut (de la 7,4 milioane la aproape 16 milioane), în timp ce la “alte cheltuieli” bugetul scade simțitor (de la 11,74 milioane în 2017 la 7,29 milioane).
 
La capitolul “Cultură, religie și recreere”, bugetul de cheltuieli al Consiliului Județean Constanța este de 63,71 milioane lei, aproximativ la fel ca cel de anul trecut.
 

”Ciudat este faptul că la secțiunea de “cheltuieli pentru dezvoltare”, bugetul a crescut de la 18,99 milioane în 2017 la 24,2 milioane în 2018, însă bugetate defalcat sunt doar 2,2 milioane (muzee, biblioteci, instituții publice de spectacole) restul de aproape 22 de milioane fiind trecute la “alte cheltuieli”. De ce această discrepanță, de ce nu sunt bugetate direct? Ce acțiuni de dezvoltare/promovare/investiții au fost gândite de către Consiliul Județean pentru a justifica existența unei astfel de sume la capitolul “alte cheltuieli de dezvoltare”?” – a mai adăugat Bogdan Bola.

  
La secțiunea “Instituții publice de spectacole și concerte” a fost bugetată suma de 7,8 milioane lei. Pentru secțiunea “Servicii religioase” cheltuielile cresc cu 2 milioane de lei, de la 5,2 milioane în 2017 la 7,1 milioane în 2018!
 
La capitolul “asigurări și asistență socială”, bugetul de cheltuieli al Consiliului Județean Constanța crește de la 171 milioane la 181 de milioane, în principal pentru “asistență socială pentru familie și copii”.
 

”Dacă în 2017 bugetam cantinele sociale cu 500.000 lei, anul acesta nu mai acordăm nicio finanțare. Nu credem că bugetul Consiliului Județean va fi salvat făcand această economie, drept urmare vă solicităm să ne spuneți de ce am ales să oprim finanțarea acestor cantine (s-a dispus cumva închiderea acestora, nu veneau persoane nevoiașe, etc).” – a mai menționat Bogdan Bola.

 
De asemenea, pentru “locuințe, servicii și dezvoltare publică” suma bugetată este de 7,2 milioane lei, toată introdusă la “alte cheltuieli”. La capitolul “Protecția mediului” subcapitol “colectarea, tratarea și distrugerea deșeurilor” bugetul este de 21,2 milioane lei, față de 1 milion în 2017!
 
”De ce această creștere, există vreo schimbare legislativă în domeniu sau un proiect care să fie propus spre finanțare în 2018, în baza căruia s-a prevăzut această sumă?

Având în vedere faptul că bugetul de funcționare la capitolul “protecția mediului” pe 2018 este 0, vă rugăm să ne spuneți care este destinația celor 21 milioane de lei din secțiunea “cheltuielile pentru dezvoltare”?” – se întreabă Bogdan Bola.

  
La secțiunea “Transporturi” – bugetul de cheltuieli al Consiliului Județean Constanța pentru anul 2018 este de 97,5 milioane lei, cu aproximativ trei milioane mai mult față de 2017.
 

”Pentru “Drumuri și poduri” avem 75 milioane și la “alte cheltuieli” suma de 22,4 milioane lei. De ce această sumă la “alte cheltuieli”? Cum se justifică această sumă pentru anul 2018, având în vedere că în 2017 erau bugetați doar 345.745 lei la acea secțiune? Care este motivul acestei creșteri spectaculoase? Au fost transmise adrese către primăriile din județ pentru a li se solicita puncte de vedere în acest sens? Există o listă de drumuri județene care sunt deja planificate pentru reabilitare și modernizare?” – a mai menționat Bola. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii