Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:36 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum să ne ferim de caniculă

ro

26 Jul, 2016 11:53 1390 Marime text
Iată ce ne învață reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea să facem pentru a ne feri de caniculă.

În spațiile deschise, spun reprezentanții ISU, deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul. „Evitaţi aglomeraţia, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00 - 18.00, purtaţi haine lejere, subţiri, din bumbac, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare și consumaţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale şi ceaiuri călduţe (un pahar la 15-20 minute)“.

De asemenea, aceștia ne îndeamnă să evităm băuturile ce conţin cofeină (cafea, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) şi alimentele cu conţinut sporit de grăsimi. „Nu lăsaţi copiii sau animalele de companie singuri/singure în autoturisme expuse la soare“, au mai avertizat specialiștii.

De asemenea, este indicat să evităm creșterea temperaturii în interior, prin limitarea utilizării aparatelor electrocasnice, luminilor artificiale şi surselor de căldură, prin acoperirea ferestrele expuse la soare. „Închideţi ferestrele, când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis și nu utilizaţi ventilatoare, dacă temperatura a depăşit 32 de grade Celsius“, potrivit autorităților.

Pentru a reduce temperatura trebuie să reglaţi aerul condiţionat la maxim 5 grade Celsius sub temperatura exterioară și să aerisiţi încăperile dimineaţa devreme sau seara târziu.

„În perioadele caniculare creşte riscul de incendiu din cauza uscăciunii şi a temperaturilor ridicate. Pentru siguranţa dumneavoastră, în perioadele caniculare nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt!“, au conchis reprezentanții ISU.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii