Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:36 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum s-a resimţit seismul de azi-noapte în Dobrogea şi restul ţării (grafic)

ro

24 Sep, 2016 10:15 2929 Marime text
Un grafic publicat pe site-ul cutremur.net indică intesităţile la care cutremurul de 5,3 grade Richter de noaptea trecută s-a resimţit în judeţele din Dobrogea, dar şi în restul teritoriului.

În localităţile din Constanţa şi Tulcea, mişcarea telurică s-a resimţit la intensitatea medie sau mare, conform clasificării oficiale şi ar fi avut potenţial să provoace pagube materiale.

La Cernavodă, localitate aflată la 188 de km de epicentru, cutremurul s-a simţit la intensitate 5, moderată, cu potenţial de a provoca pagube materiale. Ceva mai redusă a fost însă magnitudinea resimţită la Mangalia, oraş aflat la 266 de km de epicentrul seismic. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Constanţa, la 233 de km de epicentru,  unde pe o scară de 1 la 5, intensitatea a fost de 3, adică medie, fără risc de pagube materiale.

Tulcenii, aflaţi la 188 de km de epicentru,  au resimţit şi ei cutremurul la nivel moderat faţă de intensitatea lui reală, de asemenea, fără potenţial de pagube materiale.

Seismul s-a simţit cel mai puternic în sudul, estul şi sud-estul ţării.

Mişcarea telurică i-a trezit din somn şi pe locuitorii din judeţele Vrancea, Buzău, Braşov, Prahova, Covasna, Ialomiţa, Bacău, Galaţi, Dâmboviţa, Vaslui, Argeş, Olt şi Teleorman, unde intensitatea înregistrată de specialişti a fost de grad 4-5, cu risc de pagube materiale.

Secretarul de Stat în MAI, Raed Arafat, susţinea într-o intervenţie televizată, că a trăit cutremurul de azi-noapte la Braşov, un punct aflat la 78 de km de epicentru şi unde energia seismică s-a simţit puternic. Oficialul a profitat de ocazie pentru a-i sfătui pe toţi românii să nu intre în panică în timpul seismelor şi să evite să iasă din încăperi afară, unde pot fi răniţi de obiecte în cădere.

Mai slab s-a resimţit cutremurul în Sibiu, Făgăraş, Piatra Neamţ, Iaşi, Giurgiu, Suceava şi Botoşani. Iar o intensitate cu adevărat scăzută s-a înregistrat la Târgu Jiu.

Cu toate acestea, la Iaşi, doi oameni au ajuns la spital cu atacuri de panică.

Cutremurul de 5,3 grade Richter a avut loc la 2:11 minute, la o adâncime de 92 km, la 7 kilometri de localitatea Nereju şi 17 km de comuna Vrâncioaia, din judeţul Vrancea.

Seismul vine la aproape patru ani de la cel mai intens seism înregistrat în România, în ultimii 40 de ani. Ultima mişcare telurică semnificativă a avut loc, în România, pe 22 noiembrie 2014 şi a avut o intensitate de 5,7 grade Richter.

De altfel, cutremurul de azi-noapte din România vine la fix o lună de la seismul devastator din Amatrice, Italia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii