Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:38 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum ieşim din haosul taxelor locale. Ce soluţii s-au găsit la Constanţa

ro

10 Jan, 2013 03:24 1903 Marime text

ghiseu.jpgSe măresc sau nu taxele locale? Mai rămâne decizia la autorităţile locale, în condiţiile în care premierul Ponta a dat deja o hotărâre de guvern care obligă primăriile să crească taxele cu 16%?

 

În prezent, taxele locale sunt majorate cu 16% prin hotărâre de guvern, chiar dacă premierul Victor Ponta a promis că va da o Ordonanţă prin care să permită primăriilor să nu crească taxele. Nu a dat-o încă, probabil o va da astăzi, însă este prea târziu pentru oraşele în care s-a aplicat deja HG 1309 din 27 decembrie 2012 prin care taxele au fost indexate cu 16,05%. Zeci de mii de cetăţeni au plătit deja dările, iar consiliile locale nu vor mai aplica Ordonanţa de Urgenţă.

Bâlbâială sau strategie?

Pe 3 octombrie 2012, premierul Victor Ponta dădea de pământ cu Ministerul Finanţelor care a îndrăznit să proiecteze majorarea taxelor locale din 2013 fără să-l consulte. Apoi a explicat că primarii sunt cei care decid dacă vor creşte birurile. „Când am văzut ştirea − căci eu n-am văzut propunerea − l-am sunat pe ministrul Florin Georgescu (fostul ministru al Finanţelor Publice – n.r.) şi am spus: Domnule, aţi înnebunit, ce aveţi? El a spus că nu ştie nimic şi că-l sună pe secretarul de stat Liviu Voinea. Îl sună pe Voinea care spune: nu ştiu nimic. Că aşa este la Ministerul Finanţelor, este ca într-o «Scrisoare pierdut㻓, declara Ponta la emisiunea „Realitatea la raport“ din data de 3 octombrie, anul trecut.

„O dată la trei ani, conform legii, autorităţile locale au voie, nu obligaţia, să actualizeze taxele locale cu inflaţia. Pentru asta, Ministerul Finanţelor dă o hotărâre care spune cât este inflaţia şi cât este maximul cu care pot să mărească, după care, de la anul, primarul, dacă consideră că are nevoie de mai multe venituri, împreună cu consiliul local, poate să mărească anumite taxe. Sigur că m-am enervat pentru că nu am fost consultat şi nu au explicat ei ce explic eu acum“, a spus Ponta la Realitatea TV.

Autorităţile locale au voie, nu obligaţia, să actualizeze taxele locale cu inflaţia.

 

Victor Ponta, prim-ministru Premierul a ţinut-o aşa până în decembrie, asigurându-i pe cetăţeni că primarii sunt cei care vor decide, iar primarii din ţară au declarat atunci, la rândul lor, că nu vor majora taxele. Totul până pe 27 decembrie, când Ponta a adoptat Hotărârea de Guvern 1309/2012 prin care autorităţile locale sunt obligate să crească taxele locale cu 16,05%. Deci decizia nu mai era în teritoriu. Şi aici apare ciudăţenia. Tot pe 27 decembrie, Ponta a promis şi o Ordonanţă de Urgenţă care va modifica Codul Fiscal, aşa încât decizia de majorare a taxelor cu 16% să rămână totuşi în pixul consiliilor locale. Însă această Ordonanţă putea fi dată în aceeaşi zi cu hotărârea de guvern, dacă îşi dorea ca taxele să nu fie mărite. A promis că o va adopta pe 4 ianuarie, în prima şedinţă de Guvern, însă nici pe 4 nu a fost adoptată. În acest răstimp, consiliile locale au decis deja majorarea taxelor dând vina pe HG, urmând ca Guvernul să emită Ordonanţa ca să poată da vina pe primării. Cetăţenii sunt cei care plătesc. Alba-neagra cu Ordonanţa de Urgenţă După ce s-a reinstalat cu puteri depline la Palatul Victoria, în 21 decembrie, Executivul nu a modificat Codul Fiscal, deşi ar fi avut posibilitatea să emită o Ordonaţnă de Urgenţă în acest sens chiar atunci pentru a lăsa la latitudinea primăriilor majorarea taxelor. Ordonanţa s-a amânat pentru 4 ianuarie. Executivul a susţinut, ieri, că în ordinea de zi a avut Ordonanţa respectivă, dar nu a aprobat-o. Motivul: Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu abia pe 4 ianuarie. Or, un act normativ intră în vigoare abia la trei zile de la promulgare. Replica de la Cotroceni a venit imediat, printr-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Potrivit acestuia, preşedintele Traian Băsescu a promulgat în 3 ianuarie Legea de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară. În comunicatul respectiv, Băsescu atrage atenţia Guvernului să se menţină în limita declaraţiilor decente. Boc l-a crezut pe Ponta Fostul premier Emil Boc susţine, însă, că Executivul avea la dispoziţie reţeta juridică pentru a schimba Codul Fiscal înainte de a emite hotărârea privind indexarea: emiterea unei ordonanţe de urgenţă. El a afirmat că şeful Guvernului ştie foarte bine care este diferenţa între o ordonanţă de urgenţă şi una simplă, pentru prima nefiind nevoie de o lege de abilitare, „ci doar de decizia primului ministru şi de actul pregătit de Ministerul Finanţelor“.

„Putea da OUG în 21 decembrie, în 27 decembrie, în 4 ianuarie şi lăsa administraţiile locale să decidă asupra taxelor, nu să lase pe toată lumea în ceaţă“, a explicat primarul Clujului, care a încasat deja de la 5.000 de cetăţeni taxele nemajorate, iar apoi a decis să închidă ghişeele de colectare până la emiterea Ordonanţei care îi permite să nu majoreze taxele.

Constanţa şi Braşovul au găsit soluţia

Până la lămurirea introducerii obligativităţii indexării cu 16%, cât reprezintă rata inflaţiei pe ultimii trei ani, Serviciul Public de Impozite şi Taxe (SPIT) Constanţa stă liniştit. „Orice modificare legislativă ar face Executivul, Consiliul Local are la dispoziţie 45 de zile pentru adoptarea vreunei hotărâri privind taxele şi impozitele locale. În prezent, ne situăm în interiorul acestui termen pentru modificarea sau completarea hotărârii. Intenţia autorităţii publice locale este de a se menţine actualul nivel al impozitelor şi taxelor locale, căutându-se soluţii legale în acest sens. Dacă se impune indexarea, autorităţile publice locale vor menţine actualul nivel al impozitelor şi taxelor locale prin diminuarea acestora. Deci, constănţenii vor plăti oricum la nivelul anului 2012“, au declarat reprezentanţii SPIT.

Citeşte mai departe pe adevarul.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii