Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:42 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnalul.ro Cum erau trucate caietele de sarcini în Primăria lui Chiliman

ro

19 Jun, 2015 20:45 1715 Marime text
 
Firma Straco, reprezentată de Traian şi Alexandru Horpos, era ajutată să câştige licitaţii la Primăria sectorului 1 prin trucarea caietelor de sarcini, la întocmirea cărora participau şi reprezentanţii acestei societăţi, se arată în referatul DNA înaintat ÎCCJ cu propunerea de arestare preventivă a primarului Andrei Chiliman şi a altor trei apropiaţi ai acestuia. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă vineri propunerea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă pentru 30 de zile a primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, acuzat de constituire de grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă în formă continuată, dar şi a lui Vlad Moisescu (fost trezorier al PNL), a Ioanei Costescu (consilier personal al primarului) şi a lui Ion Brad (consilier local). 

În document se arată că, în 2004, Vlad Moisescu i-ar fi impus lui Adrian Chiliman, care fusese în acel an ales primar al sectorului 1, şi echipei acestuia să lucreze cu firma Straco, care ar fi urmat să efectueze lucrări de asfaltare străzi şi, ulterior, altele, precum anvelopare blocuri. 

"În primul mandat al primarului Chiliman, mai precis până la apariţia OG 34/2006, SC Straco primea contractele de lucrări prin atribuire directă, ca urmare a influenţelor pe care Vlad Moisescu le exercita asupra factorilor de decizie din primărie, respectiv Andrei Chiliman - primar, Ioana Costescu - consilier local, Eugen Milea - director la ADP sector 1. Ulterior, după apariţia OG 34/2006, Straco era ajutat să câştige aceste licitaţii prin trucarea caietelor de sarcini la întocmirea cărora participau şi reprezentanţii acestei societăţi. În concret, era o colaborare între reprezentanţii Straco sau asocierile din care această societate făcea parte şi reprezentanţii primăriei pentru întocmirea caietului de sarcini şi a documentaţiei de atribuire în aşa fel încât licitaţia să fie câştigată de către Straco sau asocierea din care făcea parte", se arată în referatul procurorilor anticorupţie. 

Potrivit documentului, Vlad Moisescu ar fi susţinut la Primăria sectorului 1 interesele firmelor Straco şi Romprest întrucât o parte din banii de pe contractele încheiate s-ar fi întors la acesta şi "la funcţionarii de rang înalt din primărie cu titlu de mită sau pentru traficul de influenţă exercitat". 

Tot în referat apare că, datorită acestei favorizări din partea lui Moisescu, Alexandru Horpos remitea în mod constant acestuia un procent de 10% - 15% din contravaloarea banilor primiţi de societate de la primărie pentru lucrările contractate şi plătite, acest lucru întâmplându-se cu o frecvenţă de 3-4 ori pe an. 

"Sumele erau plătite în numerar (lei sau euro), iar Vlad Moisescu verifica de fiecare dată dacă banii primiţi reprezentau procentul de 10% - 15% solicitat din sumele încasate de Straco. (...) În cazul Romprest, Vlad Moisescu a solicitat ca parte din procentul stabilit de 10% - 15% să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1 TV, România TV, prin care îşi asigura protecţie atât lui, cât şi lui Chiliman Andrei şi Ioana Costescu. Această protecţie consta în faptul că nu apărea nimic negativ despre ei în mass-media, iar dacă în mod întâmplător ar fi apărut ceva, aceştia ar fi avut capacitatea să oprească speculând relaţia contractuală", mai este precizat în referat. 

Procurorii DNA susţin că Andrei Chiliman, prin prisma atribuţiilor conferite de funcţia de primar, garanta favorizarea societăţilor agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor şi, ulterior, pe parcursul derulării acestora prin adaptarea caietelor de sarcini, repartizarea preferenţială a fondurilor la constituirea bugetului şi plata comisioanelor prin exercitarea de presiuni directe asupra reprezentanţilor agenţilor economici pe parcursul derulării lucrărilor.

Sursa: jurnalul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii