Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:18 23 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum a păgubit Cristian Zgabercea, omul lui Mazăre, Televiziunea Română

ro

14 Oct, 2012 23:29 1973 Marime text

Cristian Zgabercea, consilier al preşedintelui director general Claudiu Săftoiu, a păgubit TVR cu 500.000 de dolari în 2006, iar acum face parte din grupul de lucru însărcinat cu redresarea economică a instituţiei.

Potrivit adevarul.ro, preşedintele director general al TVR, Claudiu Săftoiu, a adus lângă el, pe post de consilier, un om care a păgubit instituţia în urmă cu câţiva ani. Este vorba despre Cristian Zgabercea, fost angajat al TVR în anii '90 şi fost administrator al firmei-"căpuşă" Izexim SRL.

Firmă radiată

Adevarul.ro mai spune că Izexim este firma care în 2006 datora Televiziunii Române 500.000 de dolari, în urma unui contract comercial între cele două societăţi. Concret, Cristi Zgabercea a cumpărat timpi de publicitate de la TVR, pe care i-a vândut mai departe către Tofan Grup.

500.000 de dolari din acel contract nu au mai ajuns niciodată în conturile TVR. Ulterior, conducerea TVR a cerut în instanţă datoria de la firma Izexim, administrată de Cristian Zgabercea, care se apăra susţinând că Tofan Grup este de fapt datoare către TVR.
În 2007, Izexim a intrat în faliment, iar firma a fost radiată, pentru a scăpa de datorie. În 2007, într-o hotărâre a Consiliului de Administraţie, Radu Toader încerca să afle cum s-a ajuns la relaţia contractual cu firma lui Zgabercea şi căuta vinovatul de această gaură financiară. Toader a cerut fie informat "cu privire la numele responsabilului de semnarea contractului cu Izexim, menţionat în adresa Direcţiei Economice «Clienţi aflaţi în litigiu cu S.R.Tv la 31 decembrie 2006», potrivit HCA din ziua de 11 aprilie 2007.
„Nicolau m-a băgat în faliment"
Zgabercea recunoaşte că a avut contracte comerciale cu instituţia pe care acum vrea să o salveze. Recunoaşte şi că, în urma contractului încheiat între firma administrată de el şi TVR, instituţia a ieşit în pagubă cu 500.000 de dolari. Dar susţine că nu a avut nicio vină că banii nu au mai ajuns la televiziune. „Eu, de fapt, eram intermediar. Am cumpărat timpi de publicitate, pe care i-am vândut apoi către Tofan Grup. Tofan Grup este firma care trebuia să plătească către TVR. Dar Valentin Nicolau a vrut să îl salveze pe Tofan de la plata datoriei şi atunci mi-a băgat mie firma în faliment", aşa sună explicaţia lui Cristian Zgabercea. În replică, Valentin Nicolau susţine că l-a cunoscut pe Zgabercea abia acum, când a revenit în TVR ca membru al Consiliului de Administraţie.
Omul lui Mazăre
Cristian Zgabercea a copilărit în cartierul Primăverii, alături de personaje ca Nicu Ceauşescu sau Mădălin Voicu. A fost operator imagine la TVR, în perioada 1981-1996, iar după ce a plecat din TVR a ajuns la Constanţa, intrând în anturajul lui Radu Mazăre. Între anii 2005-2009 a condus Televiziunea Neptun, controlată de actualul primar al Constanţei, apoi a fost şef peste Direcţia de Cultură din postura de consilier al preşedintelui CJ Constanţa.

Sursa: adevarul.ro

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii