Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:56 20 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuba, prima țară din lume care elimină transmiterea SIDA și sifilisului de la mamă la copil

ro

01 Jul, 2015 10:59 738 Marime text
Cuba a devenit, ieri, prima țară din lume atestată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru eliminarea transmiterii de la mamă la copil a sifilisului și a virusului HIV, relatează EFE, care precizează că anunțul a fost făcut de ministrul cubanez al Sănătății Publice, Roberto Morales Ojeda, într-o conferință de presă ținută la Washington, la sediul Organizației Panamericane a Sănătății (OPS/OMS).
”Toate statele din regiune s-au angajat în 2010 să îndeplinească obiectivul atins până în prezent doar de Cuba”, a declarat directorul OPS, Carissa Etienne.
'Totul a fost posibil datorită sistemului nostru social și voinței politice de la cel mai înalt nivel. Acestea au permis unei țări cu puține resurse să înregistreze asemenea realizări', a subliniat Roberto Morales Ojeda, amintind că sistemul de sănătate cubanez este ”gratuit, accesibil, regionalizat și integral”.
Cuba este prima țară care a solicitat și obținut, de la comitetul regional creat în 2014 în acest scop, validarea ca țară în care s-a eliminat transmiterea SIDA și sifilisului de la mamă la copil. Comitetul este alcătuit din 14 experți independenți din diferite părți ale continentului american. Jamaica, Barbados, Anguila și Insulele Virgine au inițiat procesul de validare din partea comitetului regional, iar Guatemala, Salvador și Chile abia au luat contact cu acesta.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii