Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:14 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu ochii pe cer Nu pierdeţi Draconidele din noaptea asta!

ro

08 Oct, 2015 19:22 909 Marime text
Stelele căzătoare sunt o atracţie pentru mulţi oameni, datorită spectacolului oferit. Nopţile de 8 şi 9 octombrie vă oferă posibilitatea să admiraţi Draconidele, aceste "furtuni" de stele căzătoare.
 
În cazul în care aţi uitat sau nu ştiţi, fenomenul acesta reprezintă un curent de meteori care de-a lungul istoriei a creat spectacole inedite pe cer, generând chiar şi mii de meteori pe oră. Din păcate, specialiştii susţin că anul acesta nu vom fi foarte norocoşi, deoarece meteorii au o viteză de deplasare foarte mică, adică între 17 şi 70 de km pe secundă. 17 reprezintă un meteor foarte lent, iar 70 unul foarte rapid. Iar aceştia au în jur de 20 de km pe secundă, viteză foarte mică. ”Pentru noi e mult, dar pentru un meteor e mică şi îi vedem deplasându-se încet pe cer, nu dispar într-o fracţiune de secundă, faţă de Perseide care au 56 de km pe secundă", a declarat Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori, citat de Agerpres.
 
Cu toate astea, curentul este unul spectaculos mai ales datorită istoriei sale. "Are o istorie fantastică. A produs până la 10.000 de meteori pe oră, a avut izbucniri foarte mari. A generat adevărate furtuni de meteori cu mii şi zeci de mii de meteori pe oră", a declarat Grigore. 




sursa foto: dininimapentrusuflet.blogspot.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii