Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:59 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CSM vrea să modifice codurile de procedură penală şi civilă

ro

23 Aug, 2015 14:32 1366 Marime text
 
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor completarea codurilor de procedură penală şi civilă astfel încât să fie caz de revizuire a unei hotărâri judecătoreşti şi situaţia în care aceasta s-a întemeiat pe un articol declarat neconstituţional înaintea pronunţării unei decizii definitive.
Propunerea a fost formulată de membrii Comisiei nr. 1 din cadrul CSM care au constatat că articolul 453 din Codul de procedură penală şi articolul 509 din Codul de procedură civilă se referă doar la situaţia în care Curtea Constituţională declară neconstituţională o prevedere legală după ce hotărârea a devenit definitivă. "Or această situaţie pare să creeze o inegalitate între justiţiabili în faţa legii, după cum hotărârea judecătorească definitivă a fost pronunţată înainte sau după decizia Curţii Constituţionale de declarare a neconstituţionalităţii unei dispoziţii legale. O astfel de situaţie nu este permisă de art. 16 alin. 1 din Constituţie", se arată în minuta şedinţei Comisiei.
În aceeaşi şedinţă, reprezentanţii CSM au discutat şi despre necesitatea completării articolului 31 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, cu trei alineate.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii