Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:57 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CSM Traian Băsescu face ”afirmații nefondate” la adresa unor procurori DNA!

ro

15 Jul, 2016 11:05 1734 Marime text
Potrivit unui comunicat de presă remis de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), afirmaţiile fostului președinte al României, Traian Băsescu, ”lansate în spaţiul public la data de 15 iunie 2016, prin intermediul unei intervenţii telefonice pe postul de televiziune „România TV”,  preluate ulterior de mass media, sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii justiţiei, aducând atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său”.
 
       
Membrii CSM au anunțat că Inspecția Judiciară a efectuat o serie de verificări ca urmare a sesizării Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). ”Acestea au vizat afirmaţiile publice ale domnului Traian Băsescu, referitoare la activitatea profesională a procurorilor DNA. Fostul preşedinte a acreditat ideea că activitatea de urmărire penală şi judiciară a procurorilor DNA este coordonată şi influenţată prin impunerea unor soluţii de către instituţii sau persoane din afara sistemului judiciar. În acest context, domnul Băsescu a făcut trimiteri la concluziile orale susţinute de procurorul DNA – Structura Teritorială Constanţa în faţa instanţei de judecată la momentul soluţionării dosarului penal în care fratele său, domnul Mircea Băsescu, avea calitatea de inculpat. De asemenea, în cursul intervenţiei telefonice, a folosit cuvinte depreciative la adresa domnului Jean Uncheşelu, procuror DNA – Structura Centrală, acuzându-l că a încercat să obţină denunţuri împotriva sa”, se menționează în comunicatul CSM remis presei.
                    
Concluzia inspectorilor judiciari a fost că afirmaţiile lansate în spaţiul public de Traian Băsescu  ”sunt nefondate, nefiind identificate probe sau alte indicii care să le susţină şi nici o eventuală atitudine neconformă, abuzivă sau nedeontologică a organelor de urmărire penală în sensul afirmaţiilor lansate în spaţiul public. Declaraţiile fostului preşedinte al României -persoană care se bucură în continuare de o anumită cotă de încredere din partea opiniei publice - au depăşit limitele admisibile ale libertăţii de exprimare, impactul acestora asupra justiţiabililor fiind profund negativ, de natură a le afecta încrederea în actul de justiţie”, susțin reprezentanții CSM.            
                     
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii