Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:56 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CSM Avizat negativ pentru actul care amana plata drepturilor salariale

ro

18 May, 2010 18:58 1110 Marime text

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz negativ, astăzi, pe proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului care prevede amânarea, cu încă un an, a plăţii primei tranşe din drepturile salariale câştigate în instanţă de personalul bugetar în 2009.

Conform acestui proiect, în anul 2012 se va plăti 34% din valoarea titlului executoriu, în anul 2013 se va achita 33% din valoarea titlului executoriu, iar în anul 2014 se plăteşte 33% din valoarea titlului executoriu. La finalul şedinţei de plen, preşedintele CSM, Florica Bejinaru, a susţinut că "statul trebuie să-şi achite datoriile pe care le are faţă de cetăţeni, în contextul în care obligaţiile faţă de stat sunt onorate de către aceştia prin plata taxelor şi impozitelor.

Cu atât mai mult cu cât plata acestor sume a fost aprobată prin Legea bugetului de stat pentru anul în curs, astfel încât justificarea «imposibilităţii menţinerii echilibrelor bugetare» şi «a nerespectării angajamentelor interne şi internaţionale asumate de guvernul României» şi a lipsei fondurilor reprezintă argumente lipsite de sustenabilitate, invocate şi în precedentele acte normative prin care s-au eşalonat aceste plăţi şi care tind a deveni laitmotiv pentru executiv".

Preşedintele CSM avertizează că „statul omite obligaţiile financiare la care va fi condamnat, deşi există riscul major al condamnării sale la CEDO. Nu în ultimul rând, există riscul ca astfel de iniţiative legislative să determine creşterea numărului proceselor pe rolul instanţelor româneşti, subdimensionate în raport cu numărul mare de pensionări cu care se confruntă sistemul judiciar în ultimii ani".

În final, CSM s-a exprimat în sensul în care „amânarea achitării drepturilor salariale restante determină creşterea în mod exponenţial a sumelor ce trebuie reactualizate şi achitate integral, efortul bugetar fiind mult mai mare decât în situaţia onorării la termen a acestor datorii. Sub alt aspect, drepturile personalului din sistemul judiciar trebuie tratate similar celor ale altor categorii sociale, care au încasat aceste sume în mod nediscriminatoriu de la statul român".

Sursa: cotidianul.ro

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii